CoolPolitika.hu

Moszkva aggódik a telepítendő rakéták miatt

2011  //  Máj  //  06  //  MTI

Moszkva aggódik a telepítendő rakéták miattNyilatkozatban adott hangot aggodalmának az orosz külügyminisztérium a Romániában telepítendő amerikai elfogórakéták miatt. A dokumentum rámutat: Moszkva figyelemmel kíséri a helyzetet, amely "a jövőben kockázatot jelenthet a nukleáris elrettentés orosz hadászati erői számára".

A szerdán a Vesztyi hírportálon idézett nyilatkozat szerint az Egyesült Államok gyakorlati lépéseket tesz a globális rakétapajzs európai szegmenségnek kiépítésére, függetlenül a rakétavédelmi kérdéskörről folyó orosz-amerikai párbeszédtől, ezért "az orosz fél fel kívánja gyorsítani azt a folyamatot, amelynek keretében jogi garanciákat kap az Egyesült Államoktól, hogy a rakétavédelmi rendszerek európai telepítése nem irányul majd az orosz nukleáris erők ellen".

 

Ellen Tauscher amerikai külügyi államtitkár bejelentette és Traian Basescu román államfő megerősítette kedden, hogy Románia és az Egyesült Államok megállapodott ballisztikus rakéták elfogadására alkalmas elfogórakéták telepítéséről. A rakétákat az Olt megyei Deveseluban, egy - még a Szovjetunió által épített - légi támaszponton helyezik el és a tervek szerint 2015-ben állítják hadrendbe. A Vedomosztyi című lap a hírrel kapcsolatban szerdán emlékeztetett rá, hogy a romániai rakétatelepítési tervek tavaly februárban váltak ismertté. A tervek szerint a támaszponton folyamatosan 200 amerikai katona tartózkodik majd, s létszámukat szükség esetén 500-ra növelik, de a támaszpont parancsnokságát román tisztek látják el. A tervek előirányozzák a konstancai repülőtér használatát is katonák és felszerelések Irakba és Afganisztánba, illetve Irakból Európába szállítására. A támaszpont infrastruktúrájának kiépítésére az Egyesült Államok 400 millió dollárt fordít - idézte a Vedomosztyi a román sajtót.

Ez lesz az Obama-kormány által kidolgozott rakétavédelmi rendszer kialakításában a második fő lépés. (Ezt a rendszert az 2009-ben a George W. Bush által tervezett harmadik rakétapajzs-terület - Lengyelország és Csehország - helyett alakítják ki.) Az első lépésben a Földközi-tengerre kifutott a Monterey rakétahordozó cirkáló. A harmadik fázisra 2018-ban kerül sor SM-3 Block IIA elhárító rakéták telepítésével - egy ilyen rendszer Lengyelországban lesz -, a negyedik fázisban pedig SM-3 Block IIB rakétákat telepítenek majd Európában, amelyek nemcsak közepes, hanem 5500 kilométeres hatótávolságú rakéták elfogására is alkalmasak - írta a Vedomosztyi.

 

Idézte Konsztantyin Koszcsovot, az állami duma külügyi bizottságának elnökét, aki arra figyelmeztetett: amennyiben a helyzet a mostanihoz hasonlóan alakul tovább, hogy ugyanis az elhárító rakétákat Oroszország nélkül, de hozzá közel lévő országokba telepíti az amerikai fél, akkor ez nem csekélyebb ellenkezést vált majd ki, mint a korábbi tervek. Egy katonai szakértő viszont úgy nyilatkozott a lapnak, hogy a Romániában telepítendő rakéták aligha jelenthetnek fenyegetést Oroszország számára, hiszen a feladatuk a jelek szerint a majdani közepes hatótávolságú esetleges iráni rakéták elfogása lesz, de "ezek az eszközök minőségi és mennyiségi növelésük esetén már fenyegetést jelenthetnek Oroszország számára is".
(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés