CoolPolitika.hu

Most Obamát szeretik az amerikaiak

2008  //  Sze  //  22  //  coolpolitika

Most Obamát szeretik az amerikaiak Az amerikai pénzügyi rendszer súlyosbodó hatására visszavette a vezetést republikánus ellenfelétől Barack Obama, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje.

(Barack Obama, a demokraták elnökjelöltje)

 

A Gallup intézet helyi idő szerint vasárnap közölt legfrissebb országos felmérése szerint az Illinois-i szenátor 50-44 arányban vezet John McCainnel szemben. Múlt vasárnap, a tőzsdei mélyrepülés előtt még a statisztikai hibahatáron belüli - két százalék - volt a különbség az elnökjelöltek között (47-45 McCain javára).

Mindketten javában készülnek első tévévitára, amely pénteken lesz a mississippi egyetemen. McCain abban reménykedik, hogy faraghat hátrányából, amelyet az amerikai pénzügyi rendszer múlt heti megingása alatt szedett össze. Ebben feltehetően szerepet játszott, hogy elkövetett néhány baklövést: hétfőn például kijelentette, hogy az amerikai gazdaság szilárd lábakon áll. A tőzsdei árfolyamok éppen aznap indultak zuhanásnak. A Lehman Brothers befektetési bank csődje és egy másik amerikai befektetési bank, a Merrill Lynch áron aluli eladása óriási meglepetést és zavarodottságot okozott a piacokon, a bankok leálltak az egymásnak való kölcsönnyújtással. Emiatt szerdára szinte megbénult az amerikai (és az euróövezeti) pénzügyi rendszer.

 

(John McCain és Sarah Palin)

 

Obama igyekezett úgy beállítani, hogy részben a republikánus kormányzat, és maga McCain is felelős azért, hogy a pénzügyi rendszer a csőd szélére jutott. Tény, hogy a republikánus elnökjelölt egészen eddig a vállalati és pénzügyi dereguláció híve volt, azé a puha ellenőrzésé, amely sokak szerint részben közrejátszott a jelenlegi pénzpiaci zavar kialakulásában. Az arizonai szenátor most azt mondja, szorosabb ellenőrzésre van szükség, hogy meg lehessen előzni a tőzsdei árfolyamok szabadesését előidéző újabb felfordulást.

Az amerikai kormány a hét végén 700 milliárd dolláros piacmentő javaslatot terjesztett elő, amelynek lényege, hogy az állam kivásárolja a bankoknál és biztosítóknál felgyülemlett rossz jelzálogadósságokat. Obama úgy nyilatkozott vasárnap a CNBC televízióban, hogy a 700 milliárd dollár felhasználását egy független testületnek kellene felügyelnie, az átláthatóságot biztosítandó.
 

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés