CoolPolitika.hu

Svájcnak is van metrója

2008  //  Sze  //  21  //  coolpolitika

Svájcnak is van metrójaÜzembe helyezték az első igazi földalatti vasutat Svájcban. A lausanne-i metró öt évig épült és 14 megállója van.

Az 5,9 kilométeres szakaszt csütörtökön avatták fel Vaud kanton 130 ezer lakosú fővárosában. A metró egyelőre vasárnapig jár, hétfőtől pedig a 15 vezető nélküli szerelvény és az automatikus forgalomirányító rendszer szoftverének finomhangolása következik. A rendes üzem október 27-én indul. A számítások szerint az első évben 25 millió utas veszi igénybe a szolgáltatást.
   

A 735 millió svájci frankból (111 milliárd forint) készült szakasz az építtető szerint az egyetlen Európában, amelyen 12 százalékos emelkedő van. Átlagos lejtése, illetve meredeksége 6 százalékos, a teljes szintkülönbség 338 méter. A várost észak-déli irányban átszelő metróvonal kilencven százaléka felszín alatti, helyenként 25 méteres mélységben halad, egyebek között a Genfi-tó partján álló híres katedrális alatt.   

A lausanne-i M2 az első valódi metró Svájcban, a többi - például a lausanne-i M1 - alagutakba telepített villamosvonal.

 

(MTI)
 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés