CoolPolitika.hu

Monti optimistán készül

2012  //  Jan  //  31  //  MTI

Monti optimistán készülMario Monti olasz kormányfő az Angela Merkellel és Nicolas Sarkozyvel tartott megbeszéléssel kezdi brüsszeli programját. Az olasz sajtó szerint az európai állam- és kormányfők csúcstalálkozója is Monti agendáját követi.

"Kormányfői kinevezésem után nekem kellett arra kérnem Merkelt és Sarkozyt, hogy ne rohanjanak rögtön Rómába" - mondta még év végi sajtótájékoztatóján Monti, aki kinevezése óta rendszeresen találkozik német és francia kollégájával. A római kormányváltás óta a korábban Silvio Berlusconit kizáró német-francia tengely triumvirátussá alakult át. Monti először november 24-én, Strassbourgban tartott hármas csúcsot Angela Merkel német kancellárral és Nicolas Sarkozy francia elnökkel. Újabb találkozót terveztek január 20-án Rómában, melyet Párizs halasztott el "francia belügyekre" hivatkozva a Standard&Poors leminősítését követően. A római csúcs időpontját március elejére tették át.

 

Olasz sajtóértesülések szerint a három európai főváros közötti kapcsolat nem a csak a hivatalos és nyilvános megbeszélésekre korlátozódik. Monti és főleg a jobbkezének tartott Enzo Moavero Milanese, olasz EU-ügyi miniszter hetente személyesen egyeztet Párizsban és Berlinben is. A mai Monti-Merkel-Sarkozy találkozóról az olasz újságok azt írták, tartalmilag talán nem lesz annyira jelentős, jelképes üzenete azonban annál nagyobb. Merkel és Sarkozy már a decemberi EU-csúcson is a közgazdász Monti véleményére adott a legtöbbet - vélték a sajtóelemzések, melyek szerint Monti optimistán érkezik Brüsszelbe. Pozícióját erősíti a januárban Olaszországban bevezetett liberalizációs csomag és az olasz munkatörvénykönyv márciusra tervezett módosítása.

 

Az olasz újságok szerint az állam- és kormányfők mostani csúcstalálkozója a római kormányfő agendáját követi. Úgy vélik, Monti háttérmunkájának eredménye, hogy az EU-csúcs napirendjén a költségvetési paktum, az egységes európai munkapiac megerősítése, az országmentő alap forrásemelése szerepel.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés