CoolPolitika.hu

Monti Merkellel tárgyalt

2012  //  Júl  //  04  //  MTI

Monti Merkellel tárgyaltRóma és Berlin együttműködik az eurózóna válságának megoldásában - ezt hangsúlyozta Mario Monti olasz miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár szerdán közös sajtótájékoztatójukon, amelyet a Rómában tartott megbeszélésük után tartottak.

"Róma és Berlin mutatja a legnagyobb hajlandóságot arra, hogy szuverenitását megosztva (az Európai Unióval) tegyen azért, hogy az európai gazdaság ismét biztonságot adjon az európai polgároknak" - fogalmazott Mario Monti. Hozzátette, hogy a sokszor hangoztatott európai integráció érdekében mindenekelőtt az egymás iránti "sztereotípiákon és előítéleteken" kell felülkerekedni. Az olasz miniszterelnök rámutatott, hogy Rómának nincsen szüksége segélyre, Itália helyzete nem hasonlítható össze Görögországéval vagy Portugáliáéval. A megbeszélésen Monti ismertette a német kancellárral a kormánya által bevezetett állami takarékossági programot, amely jelentősen csökkenti a közigazgatási kiadásokat. Ennek segítségével elkerülhető lesz, hogy az általános forgalmi adót októbertől két százalékponttal emeljék.

 

Monti ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte, hogy Itáliában harminchat százalékon rekordot döntött a fiatalok munkanélküliségi rátája. Angela Merkel hangoztatta, hogy a június végi EU-csúcson egyhangúlag támogatott döntések születettek. A Montival való folyamatos egyeztetés célja az eurózóna nehézségeinek megoldása és a gazdasági növekedés megerősítése Európában. "Ha a közeli országok nehéz helyzetbe kerülnek, a problémákat Németország is megérzi. Segítség nélkül Németország eddigi jólétét kockáztatja" - fogalmazott Merkel. Monti és Merkel az utóbbi tíz napban háromszor találkozott egymással: június 26-án a Rómában rendezett olasz-német-francia-spanyol csúcson, két nappal később az EU-csúcstalálkozóján, majd most Rómában.

 

Az olasz sajtó értékelése szerint Monti és Merkel az újabb egyeztetéssel kívánta hangsúlyozni a Róma és Berlin közötti összhangot. Annál is inkább, mivel az EU-csúcs napjaiban az európai újságok az olasz-spanyol-francia tengely győzelméről írtak Berlinnel szemben. "Én és a kancellár nagyon jól dolgozunk együtt. Mindketten hiszünk a szociális piacgazdaságban, igaz a németeké jelenleg versenyképesebb" - mondta németül Monti.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés