CoolPolitika.hu

Monti bemutatta csomagját

2011  //  Dec  //  30  //  MTI

Monti bemutatta csomagjátKonjunktúraélénkítő gazdasági reformcsomaggal állt elő csütörtökön az olasz kormányfő, aki a 30 milliárd eurós megtakarítási csomag múlt heti parlamenti megszavaztatása után most kormányprogramja "második szakaszát" indítja el az olasz államháztartás rendbetételére.

A decemberben hatályba lépett megszorító csomag utáni második, úgynevezett növekedési fázis intézkedéseit év végi sajtótájékoztatóján majdnem három órán át részletezte az olasz és a külföldi sajtónak Mario Monti. Ha a karácsony előtti válságkezelő csomag "Olaszország-mentő" volt, ez a "Növekedj Olaszország" lesz - mondta Monti, hangoztatva, hogy november 16-án megalakult kormánya továbbra is határidőre cselekszik. Az eurózóna tagjainak január 23-i és az Európai Tanács január 30-i ülésére ki akarja dolgozni a reformok második fázisát, melyet a szakszervezetekkel január 9-én egyeztet. A csomagról annyit árult el, hogy prioritás a piaci verseny és a liberalizáció lesz, a munka törvénykönyve és a szociális rendszer átalakítása, valamint a kormány és a hátrányos helyzetű dél-olaszországi tartományok közös erőfeszítése utóbbiak erőteljesebb fejlesztésére.

 

A kormányfő sajtóértekezletén elmondta: a konkrét intézkedések között az adócsalás elleni fokozott harc is szerepel. Ennek kapcsán csökkentik a készpénzforgalmat, csak az 1000 euró alatti összegeket lehet a jövőben készpénzként kifizetni. Emellett a fiatalok és a nők munkába állását adókedvezményekkel igyekeznek ösztönözni, és a kormány szeretne nagyobb munkahelyi biztonságot. "A növekedés nem közpénzzel történik, mivel ebből igen kevés van" - jelentette ki Monti, hangsúlyozva, hogy a 2011-ben bevezetett öt, összesen 76 milliárd euró értékű megszorító csomag után "másfajta energiákat kell felszabadítani". Arra a felvetésre, hogy minden negyedik olaszt szegénység fenyeget, Monti úgy válaszolt, hogy mindent megtesz a társadalmi feszültségek elkerülésére.

 

Monti elmondta, hogy a piaci versenyt a igazságügyi rendszer átalakításával és a bürokrácia leépítésével is segítik. Sajtóértesülések szerint a liberalizáció az újságírók, közjegyzők, építészek, ügyvédek szakmai kamaráját érinti, a taxisokat, az olasz postát és a gyógyszertárakat, valamint az önkormányzati kézben levő 675 vállalatot, melyek között 72 energiaszolgáltató és 52 repülőtér is van. Ami a négyzetméter szerint fizetendő ingatlanadó bevezetését illeti, Monti kijelentette, hogy eddig hatmillió olasz bújt ki a kötelezettség alól.       Monti kitért a hosszú lejáratú államkötvények hozamemelkedésére is. Grafikonnal a kezében elmagyarázta, hogy "a hozamot nem szabad ördögként kezelni, de isteníteni sem, a piaci viharnak még nincs vége, de enyhülő irányzatot mutat". Hozzátette, "Európának a mérlegstabilitásra kell épülnie, de nem csak erre". Egyúttal az uniós mentőalap forrásemelését sürgette.

 

Közölte, hogy januárban David Cameront, Angela Merkelt és Nicolas Sarkozyt fogadja Rómában és ellátogat Líbiába is. A  kormányfő az új évre azt kívánta; Itália legyen képes megváltoztatni a vele szembeni hamis előítéleteket, "az olaszok legyenek büszkék magukra, külföldön tiszteljék őket, erősödjék az olasz gazdaság és csökkenjen a távolság az olasz közvélemény és a politika között." Monti kizárta, hogy ő lehetne a következő olasz államfő.     A sajtótájékoztató kezdetén az olasz újságírószövetség (ODG) elnöke, Enzo Jacopino átadta a szövetség igazolványát Montinak arra kérve, tegyen meg mindent, hogy a szakmai kamarák egyszerűsítése "ne vezessen erkölcsi kárhoz". A kormány liberalizációs ütemterve szerint az ODG szeptemberben 80 ezer tagját veszíthetné el, a szerződés nélkül, alkalmi megbízásra dolgozó, úgynevezett publicistákat.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés