CoolPolitika.hu

Módosítások a schengeni rendszeren

2011  //  Ápr  //  29  //  MTI

Módosítások a schengeni rendszerenFranciaország és Olaszország álláspontjához közelítve Németország is a schengeni rendszer reformját javasolja.

Csütörtöki sajtóértesülések szerint a német kormány azon a nézeten van, hogy az észak-afrikai menekülthullám nyomán a schengeni megállapodás módosítására van szükség. Schengen lényegét, az övezeten belüli, korlátozás nélküli utazási szabadságot azonban alapjaiban meg kell őrizni – nyilatkozta a Die Weltnek Angela Merkel kancellár szóvivője. Steffen Seibert úgy ítélte meg, hogy bizonyos módosítások ezen nem változtatnának.

 

Kormányforrások szerint a lehetséges szigorítások legfőbb támogatója Hans-Peter Friedrich belügyminiszter. A konzervatív politikus korábban élesen bírálta a menekülthullámra adott olasz választ, illetve a több tízezer tartózkodási engedély kiadását. A miniszter kedden a határellenőrzés ideiglenes szigorítása mellett emelt szót. Mint szóvivője útján értésre adta, legalább "szélsőséges esetekben" ismét be kellene vezetni az EU-ban a határellenőrzés lehetőségét.

 

Mindez most a hivatalos kormányzati álláspont szintjére emelkedett. Eszerint a Merkel-kormány nem akarja a schengeni megállapodás alapvető megváltoztatását, de lényeges módosításokat sürget annak gyakorlati alkalmazása terén. Így például szorgalmazni kívánja, hogy bizonyos rendkívüli esetekben – ideiglenes jelleggel – lehetővé váljon a határellenőrzés újbóli  bevezetése. Ilyen esetet jelent a mostani menekülthullám, de rendkívüli eseménynek számítanának bizonyos nagyszabású és nemzetközi vonatkozású politikai, kulturális vagy sportrendezvények is. A konzervatív CDU/CSU parlamenti frakciójának belügyi szóvivője, Hans-Peter Uhl szerint a módosítások sürgetése az utóbbi hónapok eseményeinek logikus következménye. A szóvivő szerint a schengeni mobilitás fennmaradna, de lehetőség nyílna "ideiglenes és célzott" határellenőrzésre.

 

A kormány álláspontjának kialakítását heves koalíciós viták előzték meg. A hírek szerint a liberális Szabad Demokrata Párt megkérdőjelezte a módosítások szükségességét, végül azonban engedett a konzervatívok nyomásának. Az FDP - és immár a kormány - álláspontját Guido Westerwelle külügyminiszter, a liberálisok – május közepéig  hivatalban lévő – elnöke a következő szavakkal fogalmazta meg: "Ha a schengeni rendszert tökéletesíteni lehet, az jó. Az európai utazási szabadság vívmányát azonban nem szabad kockára tenni."
(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés