CoolPolitika.hu

Milliós jutalmakat tűztek ki a drogbárók fejére

2009  //  Már  //  24  //  MTI

Milliós jutalmakat tűztek ki a drogbárók fejéreMexikóban milliós jutalmakat tűztek ki a hatóságok hétfőn a legnagyobb drogkartellek vezéreinek a fejére.

Az ügyészség a hivatalos közlönyben közzétette a kokainnal és más kábítószerekkel foglalkozó hat bűnszövetség 24 főnökének a névsorát, és 30 millió pesós jutalmat ígért fejenként értük annak, aki pontos és használható információt tud adni elfogásukhoz. További 13 helyettes esetében a vérdíj 15 millió peso.  

 

A listán szerepel egy bizonyos Joaquín Guzmán is, akit a Forbes magazin a gazdagsága miatt nemrég kénytelen volt felvenni a világ milliárdosainak a listájára. Ő a Sinaloa nevű kartell élén áll, amely az Egyesült Államokba, a világban évente megtermelt 950 tonnányi kokain legnagyobb felvevőpiacára szállítja az árut. Guzmán elfogásáért Washington külön ötmillió dollárt fizetne.   

 

A mexikói kormány 2006 óta már a hadsereget is beveti a kábítószert forgalmazó bandák ellen, de eddig nem sikerült megfékezni az erőszakot: a kartellek tavaly 5300 gyilkosságot követtek el. Az idén ez a szám már 1500 felé közeledik. Csak szombaton, egy nap alatt 15, a droghoz kapcsolódó gyilkosságot követtek el az északi Sinaloa és Durango államban.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés