CoolPolitika.hu

Mérgező gyógyszerkapszulák

2012  //  Ápr  //  17  //  MTI

Mérgező gyógyszerkapszulákTúlzott mértékű krómot tartalmazó, az emberi egészségre veszélyes gyógyszerkapszulákat gyártókra és értékesítőkre csapott le a kínai rendőrség a keleti országrészben - derül ki keddi médiajelentésekből.

A rendőrök eddig 22 gyanúsítottat fogtak el a Csöcsiang (Zhejiang) tartományi Hszincsang (Xinchang) megyében, négy kapszulagyárat ellenőriztek. A rajtaütésre az után került sor, hogy a kínai központi televízió (CCTV) hétvégi leleplező riportjából kiderült, a gyógyszergyártásáról ismert térségben a kapszulák előállításához olyan ipari zselatint használnak, amely jóval magasabb arányban tartalmaz krómot, mint az étkezési zselatin.

 

A televíziós összeállítás szerint az alapanyagot bőrhulladékból nyerték. A helyi rendőrség 43 kapszulagyártó üzem ellenőrzésére készül Hszincsangban és ahol a tiltott szert felfedezik, azok működését felfüggesztik.    Vasárnap este az állami élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet rendkívüli felhívást adott ki, amelyben vizsgálatot rendelt el, és felfüggesztette azon gyógyszerek értékesítését, amelyeket valószínűleg a mérgező kapszulákban forgalmaznak, s felhívta a figyelmet fogyasztásuk veszélyére. Úgy tudni, összesen 13 fajta gyógyszer került az ártalmas kapszulákba. A kínai szabályok világosan lefektetik a szabványminőség kritériumait és előírják, hogy a kapszulákat csak az engedéllyel rendelkező gyártóktól szerezhetik be - húzta alá hatósági figyelmeztetés.

 

A kínai vejpo (weibo) mikroblog szolgáltató oldalait elöntötték a felháborodott bejegyzések, amelyek a lelkiismeretlen gyártók felelősségét firtatják és kétségeiket fejezik ki azzal kapcsolatban, hogy más területen szabályosan járnak-e el. Az egyik érintett gyógyszeripari cég honlapját hackerek törték fel. "Hogy lehet az eldobott, használt cipőből kapszulát gyártani?" - kérdezte a hacker, aki minden jogsértő ellen hasonló támadásra buzdított. Az emberi szervezetbe került króm túlzott mennyiségben rákkeltő és mérgező lehet.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés