CoolPolitika.hu

Merényletektől tart India belügyminisztere

2009  //  Már  //  05  //  MTI

Merényletektől tart India belügyminisztereTerrormerényletek zavarhatják meg a hamarosan kezdődő indiai választási kampányt az ország belügyminisztere szerint.

-A választásokhoz közeledve hatalmas lesz a kísértés valami igazán drámai akció végrehajtásra, ezért nagyon-nagyon ébernek kell lennünk - mondta Palaniappan Csidambaram, a belügyi tárca vezetője szerdán este a Headlines Today indiai hírtelevízióban.
Az április-májusi indiai országos parlamenti választás lesz a legnagyobb szabású demokratikus aktus a világon: 714 millió választópolgár járulhat az urnák elé, a voksolás biztonságát pedig több mint kétmillióan igyekeznek majd biztosítani.


   
A Mumbai (Bombay) belvárosában tavaly novemberben elkövetett merényletek óta igen feszült a hangulat Indiában, és a közbiztonság minden bizonnyal a kampány központi témája lesz. A kormány terrorizmusellenes intézkedések egész sorát vezette be, a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a hindu nacionalista Bháratíja Dzsanata Párt (BJP) szerint azonban az ország vezetése nem lép fel elég határozottan a lakosság védelméért.
   
A kormány a választók rokonszenvének megszerzését is célzó, harcos retorikával a rivális szomszédot, Pakisztánt okolja a mumbai támadásokért, amelyekben a legutóbbi hivatalos adatok szerint 166 ember halt meg. Újdelhi szerint a merénylők pakisztániak voltak, a pakisztáni területen működő Laskar-e-Taiba radikális csoport szervezte meg az akciót, és ebben a pakisztáni katonai titkosszolgálat is segédkezett, ráadásul az iszlámábádi kormány megszakította a megbékélést szolgáló indiai-pakisztáni párbeszédet. 


  
A Srí Lanka-i krikettválogatott ellen Lahor térségében végrehajtott keddi fegyveres támadás pedig azt bizonyítja, hogy a pakisztáni vezetés már a saját országában sem tudja fenntartani a rendet - mondta az indiai belügyminiszter.
   


A két állam már három háborút vívott egymással 1947-es függetlenné válásuk óta. A kilencvenes évek vége óta mindkét ország bevallottan rendelkezik atomfegyverekkel. Indiában legutóbb 2004 tavaszán tartottak parlamenti választásokat, akkor az Indiai Nemzeti Kongresszus szerezte meg a legtöbb szavazatot, és a párt vezetésével koalíciós kormány alakult.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés