CoolPolitika.hu

Menekülnek Izlandról a bevándorlók

2008  //  Okt  //  24  //  coolpolitika

Menekülnek Izlandról a bevándorlókAz izlandi pénzügyi válság sok - főleg lengyel - bevándorlót kényszerít arra, hogy ismét útilaput kössön a talpára és hazatérjen, ami újabb csapást mér a sziget gazdasági életére.

Ahogy az izlandi falvakból elvándorolt a fiatalság a fővárosban, Reykjavíkban keresve a boldogulást, a halfeldolgozásból élő kis közösségek kezdtek felmorzsolódni. Ám az utóbbi néhány évben az országba érkező - legnagyobb számban lengyel - vendégmunkások, akik nem ritkán családjukkal együtt telepedtek le a kihalásra ítélt településeken, lendületet adtak a helyi iparnak, és benépesítették az elárvult házakat.

A csőd szélére került országban azonban az égbe szökött az infláció, így a megtakarításaikat hazaküldő bevándorlók mostanság már mind a hazatéréssel foglalkoznak, mert egyszerűen nem éri meg nekik tovább maradni. Különösen azok után, hogy a kormány megszigorította a valuta kiküldését az országból.

Miközben az izlandi gazdaság nyilvánvalóan megsínylené a vendégmunkások kivándorlását, a közvélemény sem áll az idegenek pártján. Többek között azt nehezményezik, hogy a lengyelek nem tanulják meg a helyi nyelvet. A lengyeleket, akiknek számát konzulátusuk nyolcezerre teszi, a hírekben megjelenő egyes bűncselekmények nyomán is sokan megbélyegzik. A közhangulatra jellemző, hogy a tavalyi választásokon egy kis ellenzéki párt azzal az ígérettel jutott be a parlamentbe, hogy keresztülviszi a bevándorlás megszigorítását. Márpedig a bevándorlók nélkül nemcsak Erlingsdottir halfeldolgozójára kerülhet lakat, hanem a kihalt falvak házaira is.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés