CoolPolitika.hu

Melegekkel foglalkozik az ENSZ - most először

2008  //  Dec  //  10  //  coolpolitika

Melegekkel foglalkozik az ENSZ - most előszörAz ENSZ Közgyűlése szerdán - a világszervezett fennállása óta először - napirendre tűzi a melegek megkülönböztetésének kérdését. A homoszexuálisok jogairól szóló nyilatkozat fő ellenlábasa a Vatikán és az Iszlám Konferencia Szervezete.

A közgyűlés nyilatkozatban készül felhívni a világ összes országát a homoszexuálisok dekriminalizálására. Noha a szervezet deklarációjának nincs kötelező jogi ereje, szimbolikus jelentősége hatalmas, mivel a világszervezet 60 éves fennállása alatt egyszer sem foglalkozott a homoszexuálisok üldöztetésével - mutatott rá a The Guardian című brit lap elemzője. Hozzáfűzte, hogy mind a mai napig nem született olyan emberi jogi nemzetközi egyezmény, amelyben említést tennének a szexuális kisebbség jogairól.

Még ma is 86 országban - csaknem a világ felében - jogilag tiltják a homoszexualitást, némely államban nemcsak a férfiak, de a nők között is.  Szaúd-Arábiában, Iránban, Jemenben, Szudánban, Mauritániában, illetve Nigéria és Pakisztán egyes térségeiben akár halállal is büntethetik a melegeket.  

Számos ázsiai és afrikai országban annak idején az európai gyarmatosítók terjesztették el a homofóbiát, jelenleg a melegjogokról szóló nyilatkozat fő ellenlábasa a Vatikán és az Iszlám Konferencia Szervezete. A The Guardian emlékeztett: a Vatikán ENSZ-megfigyelője, Celestino Migliore érsek azzal érvelt a nyilatkozat ellen, hogy igazságtalanul szégyenpadra ülteti azokat az államokat, amelyekben törvényen kívüli a homoszexualitás, ez pedig újabb diszkriminációt eredményez. Más szóval, valakik védelme a megkülönböztetés ellen hátrányosan érinti azokat, akik a diszkriminációt elkövetik - magyarázta a Vatikán álláspontját a cikk írója.

  A The Guardian értesülései szerint a melegjogokról szóló nyilatkozatot támogatja az Európai Unió összes tagállama, rajtuk kívül Ukrajna, Örményország és Szerbia is. A Közel-Keleten egyedül Izrael készül megszavazni, Ázsiában Japán, és három afrikai ország. A nyilatkozatot elutasítja többek között Oroszország, Törökország, Ausztrália és az Egyesült Államok is, Kína és India egyelőre nem foglaltak állást.

Az előzetes hírek szerint az amerikai homoszexuálisok szerdára országos sztrájkot hirdettek, Egy nap melegek nélkül címmel.

Mellesleg épp szerdán, december 10-én van a 60-ik évfordulója annak, hogy az ENSZ elfogadta és kihirdette az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát.  

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés