CoolPolitika.hu

Megváltozott az EU megítélése

2012  //  Már  //  03  //  MTI

Megváltozott az EU megítéléseSzerbia uniós tagjelölti státusának megszerzése nagy megkönnyebbülést jelentett a Vajdasági Magyarok Szövetsége (VMSZ) és a vajdasági magyarság számára, a helyi magyarság szemében megváltózott az EU megítélése - jelentette ki Pásztor István, a VMSZ elnöke az MTI-nek Belgrádban adott interjújában.

"Azt hiszem, hogy mindenki számára nagy megkönnyebbülést jelent ez a döntés, mert hogy elvégeztünk egy feladatot, de voltak pillanatok amikor úgy tűnt, hogy ez a feladat másnak fontosabb, mint nekünk" - mondta Pásztor István. Nyilvánvalóan arra utalt, hogy az utóbbi hónapokban számos uniós politikus arra buzdította Szerbiát, hogy tartson ki az integrálódás mellett. Pásztor szerint a vajdasági magyarok már többszörösen bebizonyították, hogy "elkötelezett hívei az uniós csatlakozásnak és a közeledésnek az EU-hoz." "Ennek a közeledésnek a tempóját azonban lassúnak tartjuk. Örülünk ugyan annak, hogy a tagjelölti státust Szerbia megkapta, de egy kicsit keserű a szájunk íze, mert túl sokat kellett rá várni" - mondta a politikus.

 

Az utóbbi hónapokban Szerbiában 50 százalék alá esett az uniós csatlakozás híveinek a száma, s a közöny eluralkodásában azok a hírek is közrejátszottak, amelyek az egyes uniós országokból érkeztek és a sokasodó súlyos gazdasági problémákról szóltak. "Ezek a hírek egyre kevésbé tették vonzóvá az uniót a Szerbiában élő emberek számára" - hangsúlyozta Pásztor István. Kiemelte, hogy a vajdasági magyar közösség "arra is élénken odafigyelt, ami Magyarország körül zajlott az unióval kapcsolatosan, és ez jelentősen felülírta az uniós csatlakozással kapcsolatos sóvárgó várakozásokat". Pásztor megfogalmazása szerint "a magyarországi belpolitikai dilemmákban a vajdasági magyar közösség túlnyomó része a kezdetektől fogva a kormány oldalára állt. A vajdasági magyarság átlátta a helyzetet és felismerte, hogy itt tulajdonképpen, hogy úgy mondjam, meg akarnak zabolázni egy országot".

 

"Mindez a vajdasági magyar emberekben olyan érzést váltott ki, amelynek folyományaként megváltózott az unió, az uniós intézmények, az Európai Parlament megítélése, elsősorban az ott lefolytatott viták miatt. Megváltozott az Európai Bizottság szakmai tekintélyének és komolyságának a megítélése is, hisz kiderült, hogy úgy mondanak véleményt, és úgy hoznak ítéletet, mondjuk Magyarország Alaptörvényéről, hogy nem olvassák el azt" - jelentette ki Pásztor István. A VMSZ vezetője közölte, hogy pártja egyedül fogja megmérettetni magát a szerbiai parlamenti választásokon, és készek a jelenlegi koalíciós pártokkal való együttműködésre, "de nem mindenáron, hanem a VMSZ választási programjának realizálásáról szóló megállapodás alapján".

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés