CoolPolitika.hu

Megtámadták a francia hírügynökség irodáját

2011  //  Jún  //  18  //  MTI

Megtámadták a francia hírügynökség irodájátFranciaország csütörtökön aggodalmának adott hangot amiatt, hogy előző nap ismeretlenek megtámadták az Agence France-Presse (AFP) francia hírügynökség ammáni irodáját.

-Nyugtalanít minket az a tegnapi erőszakos támadás, amely az Agence France-Presse ammáni irodájában történt. Az agressziót elítélte a jordániai kormány, s ígéretet tett arra, hogy kivizsgálja az ügyet - mondta Párizsban a francia külügyi szóvivő. Bernard Valero emlékeztetett arra, hogy Franciaország a sajtószabadság és az újságírói munka szabad gyakorlásának  elkötelezett híve, valamint arra is, hogy minden államnak védelmeznie kell azt, és minden körülmények között garantálnia kell az újságírók biztonságát, amelyet a szóvivő "alapvető dolognak" nevezett.

 

Tucatnyi ismeretlen hatolt be szerdán az AFP ammáni központjába, és megrongálták a berendezéseket. A támadást megelőző napon tüntetés volt amiatt, hogy a hírügynökség beszámolt arról a felröppent hírről, miszerint a király gépkocsioszlopát támadás érte. Az értesülést utóbb cáfolta a jordániai kormány szóvivője. Hétfőn az AFP mellett több nemzetközi média is arról számolt be egy biztonsági illetékesre hivatkozva, hogy II. Abdalláh konvoját fiatalok egy csoportja kövekkel és üres palackokkal dobálta meg, amikor az uralkodó a déli országrészben tett látogatása során Tafílába érkezett. A nyilatkozó jelezte, hogy a királynak nem esett baja. A kormányszóvivő szerint viszont szó sem volt kő- és palackdobálásról. Fiatalok tömege csődült össze a királyt szállító konvoj körül, de csak azért, hogy kezet rázhassanak az uralkodóval. Amikor rendőrök megpróbálták őket távol tartani, lökdösődés támadt.

 

Több arab országhoz hasonlóan Jordániában is hallatják a hangjukat a több demokráciát és a korrupció felszámolását követelő erők, elsősorban a fővárostól 180 kilométerre található Tafílában. Mindeddig nem alakultak ki véres utcai tüntetések, és a király is hajlandónak mutatkozik arra, hogy lemondjon jogköreinek egy részéről. Vasárnap bejelentette: a reformköveteléseket támogatva beleegyezett abba, hogy a jövőbeli kormányokat a parlamenti választáson létrejövő többség szerint állítsák össze, és nem az ő előjoga lesz a kormányfő és minisztereinek a kinevezése.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés