CoolPolitika.hu

Megszavazták a halálbüntetés eltörlését

2012  //  Ápr  //  13  //  MTI

Megszavazták a halálbüntetés eltörlésétA connecticuti képviselőház megszavazta, hogy eltöröljék a halálbüntetést, és ezzel hamarosan ez a szövetségi állam lesz a 17. Amerikában, amelyben az ezután kezdődő eljárásokban nem szabnak ki ilyen ítéletet - közölték csütörtökön az amerikai napilapok.

A demokrata többségű képviselőház tízórás vita után, 86:62 arányban szavazta meg a halálbüntetés eltörlését. Miután a connecticuti szenátus a múlt héten hasonlóképpen döntött, a törvény életbe lépéséhez már csak az állam demokrata párti kormányzója, Dannel Malloy aláírása hiányzik. A szövetségi államban ezentúl a letöltendő életfogytiglani szabadságvesztés lesz a legsúlyosabb kiszabható büntetés. Connecticutban jelenleg 11 halálraítélt vár kivégzésre, az ő sorsukat az új törvény elvileg nem érinti. Az Egyesült Államokban jelenleg 16 tagállam mellett a szövetségi területen fekvő fővárosban sem alkalmazzák a halálbüntetést.

 

Az elmúlt évek során Illinois, Új-Mexikó és New Jersey törvényhozása döntött a halálbüntetés eltörlése mellett, New York állam pedig 2004-ben alkotmányellenesnek minősítette azt. Az élet megvonásával járó büntetés megszüntetését további államokban is mérlegelik, Oregon kormányzója pedig bejelentette, hogy hivatali ideje lejártáig nem engedélyezi az ítélet-végrehajtást. Connecticutban mindössze egy elítéltet végeztek ki (2005-ben) azt követően, hogy az Egyesült Államokban 1976-ban visszaállították a halálbüntetést.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés