CoolPolitika.hu

Megrovást kapott a hágai főügyésztől Szerbia

2009  //  Máj  //  11  //  MTI

Megrovást kapott a hágai főügyésztől SzerbiaMegrovást kapott hétfőn a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyészétől Szerbia, mert politikusai és közvéleményének egy része bírálni merészelte a testület egy múlt heti döntését.

Serge Brammertz kétnapos látogatást kezdett Belgrádban, hogy politikusokkal és jogászkollégákkal folytatott beszélgetései alapján júniusra elkészítse jelentését az ENSZ Biztonsági Tanácsának arról, miként működik együtt Szerbia a délszláv háborúk bűnöseinek felkutatására és megbüntetésére alakult, Hágában működő intézménnyel.

 

Az előzetes nyilatkozatok szerint Belgrádban bizakodva várták a látogatást, de a főügyész Rasim Ljajic, a Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködésért felelős szerb kormánybizottság elnöke szerint a várakozásokat lehűtő kijelentéseket tett. Rosszallotta, hogy több szerb politikus bírálta a Nemzetközi Törvényszék múlt heti döntését, amellyel ötről tizenhétre emelte egy szerb katonatiszt - fellebbezés miatt tárgyalt - börtönbüntetését. Veselin Sljivancanint, a volt jugoszláv hadsereg őrnagyát egy Vukovár mellett 1991-ben elkövetett vérengzésben, 194 horvát fogoly megölésében találta bűnrészesnek a bíróság.

 

Brammertz szerint a szerb politikusok bíráló kijelentései nagyon megnehezítik annak a belgrádi igénynek a támogatását, hogy a háborús bűnök miatt Hágában elítélt személyek otthon, Szerbiában töltsék le büntetésüket. Arra a kérdésre, hogy a Szerbia EU-integrációja szempontjából kulcsfontosságú "teljes együttműködés" kifejezés szerepelni fog-e az ENSZ BT-nek júniusban beterjesztendő jelentésében, a főügyész csak annyit felelt, hogy objektív és pozitív beszámolót készít.

 

Brammertz tavaly decemberben is regisztrálta Szerbia együttműködési készségét, de a Szerbia által nagyon várt kifejezés nem szerepelt a jelentésében. A hágai főügyészt hétfőn Boris Tadic szerb államfő is fogadja.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés