CoolPolitika.hu

Megoszlik az pénzügyminiszterek véleménye

2011  //  Nov  //  30  //  MTI

Megoszlik az pénzügyminiszterek véleményeÁllást foglalt a spanyol pénzügyminiszter kedden Brüsszelben a kétsebességes euróövezet gondolata ellen, míg belga kollégája arról beszélt, hogy bár elsődlegesen 27-es (teljes európai uniós) körben képzeli el a szükséges döntések meghozatalát, de szükség esetén a 17 euróövezeti ország csoportjának külön is képesnek kell lennie arra, hogy megvédje közös valutáját.

Elena Salgado és Didier Renyders azt megelőzően nyilatkozott, hogy az eurózóna országainak pénzügyminiszterei az esti órákban megkezdték szokásos havi tanácskozásukat. Az euróövezeten belüli "belső mag" esetleges kialakulásáról azzal az indoklással indultak el a híresztelések, hogy a legmagasabb hitelminősítői besorolású országok iránt nagyobb a nemzetközi pénzügyi piacok bizalma. Salgado azonban leszögezte, hogy egy ilyen felvetéssel nem ért egyet. "A válság megoldásának érdekében fontos, hogy mindent együtt tegyünk meg, amit csak tudunk" - fogalmazott a spanyol miniszter. Hozzátette: valamennyi, az eurót saját pénzként használó EU-tagországnak hozzá kell járulnia az uniós mentőmechanizmus működtetéséhez és Görögország segítéséhez.

 

Jan Kees de Jager holland pénzügyminiszter viszont azt jegyezte meg, hogy a dél-európai EU-tagországokban több reformra és több szigorra lenne szükség.    A belga Reynders egy kérdésre válaszolva a 27-es unió és az euróövezeti országok viszonyáról beszélt. Mint mondta, az a preferenciája, hogy teljes körben hozzanak meg  minden lehetséges döntést, de a zónán kívüli országok nem akadályozhatják meg az övezet államait, hogy megvédjék közös pénzüket. A keddi megbeszélés egyik fő témája az euróövezeti stabilitási mechanizmus (EFSF) reformja, amelynek célja, hogy szükség esetén a jelenleginél jóval nagyobb mentőkeret álljon rendelkezésre a nehéz helyzetbe került tagországok támogatásához. A miniszterek szintén eltérően nyilatkoztak arról, mekkora mértékben emelhető a jelenleg elvben 440 milliárd eurós keret: a német Wolfgang Scha:uble például azt mondta, ez a piaci fejlemények későbbi alakulásától is függ, illetve azoktól a módszerektől, amelyeket az emelés megvalósítására alakítanak ki.

 

Salgado erről azt mondta, hogy hiba lenne számszerűsíteni a maximális kapacitást, mert a piacok ezt találgatásokra használnák ki. Általánosan elterjedt nézet szerint az október végi euróövezeti csúcstalálkozón kidolgozott EFSF-reform alapján ezer milliárd euróra emelhető a mentőalap tényleges kerete. Kiemelt téma az is, hogy milyen szerepet kapjon a mechanizmusban a Nemzetközi Valutaalap (IMF), illetve az Európai Központi Bank. Piaci szakértők jelzése szerint pozitív hatása lehetne, ha a tagországok mielőbb meg tudnának egyezni a reformokról.

 

Tárgyalnak a brüsszeli találkozón arról is, hogy Görögország hozzájuthat-e a számára kidolgozott nemzetközi hitelcsomag szeptember óta visszatartott, nyolcmilliárd eurós részletéhez. A 17-es körben tartott ülés a hagyományoknak megfelelően megelőzi valamennyi európai uniós tagország pénzügyminiszterének szerdai találkozóját. Azon az értekezleten megtárgyalják a következő év főbb közös gazdasági célkitűzéseit tartalmazó európai bizottsági jelentést (az úgynevezett éves növekedési programot), valamint az euróövezeti országok pénzügyeinek központi felügyeletét tovább szigorítani szándékozó javaslatcsomagot, benne a közös, úgynevezett eurókötvények esetleges kibocsátásának kérdésével.

(MTI) 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés