CoolPolitika.hu

Megnyílnak a olasz börtönök kapui

2011  //  Dec  //  17  //  MTI

Megnyílnak a olasz börtönök kapuiBüntetésük utolsó másfél évét börtöncella helyett házi őrizetben tölthetik le az olasz elítéltek, vagy legalábbis egy részük a Monti-kormány rendelkezése értelmében.

Háromezer háromszáz rab hagyhatja el a túlzsúfolt olaszországi börtönöket Paola Severino igazságügyminiszter bejelentése szerint. A döntés a Mario Monti vezette római kormány pénteki ülésén született. Ennek értelmében az elítéltek büntetésük utolsó 18 hónapját házi őrizetben tölthetik. Az még nem ismert, hogy mely típusú bűncselekmények esetében lép hatályba az enyhébb büntetésforma. Azoknál pedig,  akik évente legfeljebb három napot töltenek rács mögött, például előzetes letartóztatásban, majdnem automatikus lehet a cella helyetti házi őrizet. Négy év alatti ítélet esetén ezentúl börtön helyett úgynevezett próbaidőt szabhatnak ki. Felgyorsítják a bírósági eljárást: a bírónak 48 óra alatt határozni kell, hogy szabadlábra helyezi, börtönbe küldi vagy házi őrizetre ítéli az elkövetőt.

 

Severino sajtótájékoztatón hangoztatta az olasz börtönökben kialakult helyzet súlyosságát, ahol a maximális 44 ezer fő helyett több mint 68 ezer rab szorong. "A kormány másfél évre kapott mandátuma rövid átfogó börtönreform megvalósítására, de így is enyhíthetjük a zsúfoltságot" - mondta Severino hangsúlyozva, hogy a Monti-kormány 57 millió eurót szán a büntetésvégrehajtási intézetek átalakítására és új börtönök építésére.     A héten az anconai és a parmai börtönben tört ki lázadás a rabok között éppen a túlzsúfoltság miatt. A rendőrszakszervezetek máris jelezték, hogy nem képesek ennyi házi őrizetest felügyelni. A korábbi kormány bűnözés elleni eredményei  megsemmisítésének nevezte az intézkedést Roberto Maroni volt belügyminiszter. A Demokrata Párt (PD) üdvözölte az alternatív büntetési módszereket. Severino is jelen lesz, amikor vasárnap XVI. Benedek pápa felkeresi a római Rebibbia börtönt.                        

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés