CoolPolitika.hu

Megnőtt a mínuszos tőkével rendelkező kölcsönök száma

2009  //  Máj  //  20  //  COOLPOLITIKA

Megnőtt a mínuszos tőkével rendelkező kölcsönök számaÍrországban mintegy 340 000 ember rendelkezik úgynevezett negatív tőkével, a házárak meredek zuhanását követően.

Egy új kimutatás szerint ennyien tartoznak többel, mint amennyit a házuk ér. Ez jelentősen több mint a közelmúltban becsült 250000-es érték. Mínuszos tőkével rendelkezni annyit jelent, hogy a tulajdonos nem tud hitelt váltani, nagyobb házba költözni családalapítás céljából vagy otthont váltani ha a munka azt kívánná.

Ronan Lyons a Daft.ie oldal közgazdásza számításai szerint 340 000 ember, azaz minden ötödik háztulajdonos nehéz helyzetben van. Ez 340 000 otthon, amit ha el kellene adni, nem tudnák visszafizetni a banknak a felvett kölcsönt kizárólag a ház eladásból. Lyons úgy becsüli, hogy az elmúlt 5 évben vásárolt házak többsége ebbe a kategóriába tartozik, különösen amelyekre 100%-os hitelt vettek fel. Sokan még azok közül is, akik 2004 óta vettek fel hitelt 30% önrésszel.

Ezeket az embereket a -rabok a saját házukban- jelzővel szokták illetni. Ez hatványozottan igaz a messze nem versenyképes rögzített törlesztőrészletet fizetőkre. Ezek az emberek nem élvezték az Európai Központi Bank hét kamatcsökkentését, így akár havi 500 euróval többet fizetnek, mint azok akik a kamatkövető opciót választották.

A tulajdonosoknak szükségük van a bank vagy a lakásépítő társaság engedélyére , amennyiben elakarják adni a házat, ha az kevesebbet ér mint a rajta lévő hitel. A házárak 2007 első negyedéve óta – akkor voltak a legmagasabban – egyes becslések szerint 40%ot zuhantak. A negatív tőke nem jelent problémát azoknak akik nem akarják eladni a házat, illetve tudják fizetni a törlesztő részletet.

Egy másik kimutatás szerint megduplázódott azon írek száma, akik több mint 90 napos hátralékkal bírnak. Moody’s hitel besoroló ügynökség szerint a hitelt felvevők 1.7%-ának van hátraléka.  

(CoolPolitika)
 
 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés