CoolPolitika.hu

Megmenekült a hálaadási pulyka

2011  //  Nov  //  24  //  MTI

Megmenekült a hálaadási pulykaBarack Obama a Fehér Ház rózsakertjében szerdán megtartott 64. nemzeti hálaadási pulykaajándékozás szertartásán a hagyományok szellemében ismét megkegyelmez az elnök asztalára felajánlott pulykának.

-Ez ma talán a világ legszerencsésebb madara - mondta az ünnepségen a lányai, Sasha és Malia társaságában megjelent Obama a Liberty (Szabadság) nevű pulyka fejét megsimítva. - Most talán ő van a legnagyobb zavarban - tette hozzá. Az elnök boldog hálaadást kívánt az amerikaiaknak, és kérte, hogy gondoljanak azokra is, elsősorban a külföldön szolgáló amerikai katonákra, akik a csütörtökön megtartandó ünnepen nem lehetnek a szeretteik körében. Az elnöki kegyelem Liberty mellett kiterjedt annak Peace (Béke) nevű dublőrjére is. A két, 19 hetes és kevés híján 20 és fél kilós madár nevét a minnesotai pulyatenyésztők szövetségének weboldalára helyi iskolás gyerekek által beküldött, több mint 100 javaslat közül választották ki.

 

A megkegyelmezési ceremónia után a két megtermett baromfit az Egyesült Államok első elnöke, George Washington uradalmába szállítják a Virginia állambeli Mount Vernonba. Itt a látogatók a karácsonyi múzeumprogram részeként január 6-ig tekinthetik meg a szárnyasokat, amelyeket ezután a külön a számukra fenntartott, elkerített karámban fogják tartani a birtok állatgazdaságában. A személyzet reméli, hogy az idei madarak nem járnak úgy, mint a tavalyi elődjeik, Apple (Alma) és Cider (Almabor), amelyek a megkapott elnöki kegyelem utáni egy éven belül elpusztultak. Elődeiket korábban, öt éven át Disneyland fogadta be. Obama 2009-ben egy Courage (Bátorság) nevű szárnyast mentett meg a késtől. Saját bevallása szerint a pulyka élete csak kevésen múlott: a lányai beszélték le róla, hogy pecsenyét süttessen belőle.

 

Az első fehér házi pulykaünnepségeket Harry Truman elnök idején, 1947-ben rendezték. A legszebb szárnyasokat több mint fél évszázada az Országos Pulykaszövetség szállítja. Dwight Eisenhower és Lyndon Johnson még megette a pulykákat, de J. F. Kennedy 1963-ban - mindössze két nappal a meggyilkolása előtt - már "futni hagyta" a neki felajánlott madarat. Az első elnök, aki hivatalosan is kegyelmet adott a hálaadásnapi pulykának, az idősebb Bush volt, 1989-ben. Az Egyesült Államokban idén 248 millió pulyka kerül feldolgozásra, 2 százalékkal több mint 2010-ben. Tavaly 46 millió szárnyas került a hálaadásnapi vacsoraasztalokra, ami több mint duplája volt a karácsonyi 22 milliós mennyiségnek.

 

A hálaadás a karácsony mellett a legnagyobb családi ünnep Észak-Amerikában. Az Újvilágba négy évszázaddal ezelőtt érkezett, súlyos éhezéseket átélt első telepesekre emlékezve az amerikaiak az őszi betakarítások után adnak hálát a termésért. Az Egyesült Államokban november negyedik csütörtökén, Kanadában pedig, ahol a korai tél miatt már korábban betakarítják a termést, október második hétfőjén ünneplik meg. A két idei nemzeti pulykát, Libertyt és Peace-t, amely a megkegyelmezési ceremóniát a Fehér Ház közelében található, elegáns W hotelben várja, a minnesotai Willmarban Richard Huisinga, a pulykatenyésztők országos szövetségének elnöke felügyelete alatt nevelték fel. Idén a pennsylvaniai Orefieldben működő Jaindls baromfifarm is két - töltött - pulykát ajándékozott az elnöki családnak, amely az adományt továbbküldte egy jótékonysági szervezetnek.

(MTI)

 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés