CoolPolitika.hu

Megilleti a zajongás joga a gyermekeket

2011  //  Feb  //  18  //  MTI

Megilleti a zajongás joga a gyermekeketGyermekbarát törvényváltoztatásra nyújtott be javaslatot szerdán a kormány Németországban, amelynek alapján a jövőben nem lehetne panaszt emelni az óvodák, napközi otthonok és játszóterek "keltette" zaj ellen.

A kormány a szövetségi káros környezeti behatás elleni védelemről szóló törvény megváltoztatásával a gyermekbarát társadalom kiépítését igyekszik előmozdítani. Az egész országra kiterjedő szabályozás elfogadásáról a parlament és a szövetségi tanács fog határozni a jövőben. -A gyermekellátó intézményekkel, játszóterekkel és hasonló létesítményekkel járó zajhatások nem számítanak káros környezeti hatásoknak - áll az új törvénykiegészítésben. A változtatás engedélyezi lakóterületen belül a gyermekellátó napközi otthonos intézmények létesítését. Korábban a környéken lakók rendszeresen panaszt emeltek, ha a szomszédságuk közelében napközi otthon építését helyezték kilátásba.

 

A törvény ugyanakkor nem terjesztené ki hatását a gyermekek "privát lármázására", a lakóházak előtti zajongás jogát továbbra sem védené. Norbert Röttgen német környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta: a gyermekek lármázását privilegizáló törvénnyel a gyermekbarát társadalomnak mutatnak szabad jelzést. A gyermekek hangját ugyanis "nem szabad az ipari zajjal egyenértékűként kezelni". -A gyermekek társadalmunk közepét jelentik, és az őket ellátó intézményeket sem szabad perifériára szorítani, oda tartoznak, ahol a családok is élnek. Az igaz, hogy a gyerekek hangosak, lármáznak, sírnak, kiabálnak és nevetnek, de ezek az élet zajai. Mi sem voltunk különbek - fejtette ki az éppen gyermeket váró Kristina Schröder családügyi miniszter.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés