CoolPolitika.hu

Meghalt a kínai diplomácia meghatározó személyisége

2010  //  Nov  //  26  //  MTI

Meghalt a kínai diplomácia meghatározó személyiségePekingben meghalt Huang Hua, Kína néhai külügyminisztere, miniszterelnök-helyettese, aki a kínai nyitás jól ismert szereplője volt, s aktív részese a Kínai Népköztársaság és az Egyesült Államok közti diplomáciai kapcsolatok elindításának.

A rövid hírt szerdán közölte a Hszinhua hírügynökség, azzal, hogy a 98 éves veterán forradalmár, politikus betegségben hunyt el. Huang sokat tett azért, hogy Kína kitörjön évtizedek nemzetközi elszigeteltségéből - emeli ki méltatásában a The New York Times, emlékeztetve arra, hogy Henry Kissinger, aki Nixon amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójaként először 1971-ben titokban találkozott vele, úgy nyilatkozott róla, hogy "az egyik legrátermettebb közalkalmazott", akivel találkozott és "megbízható barátnak" nevezte.

 

Az angolul kiválóan beszélő Huang az amerikai elnökök közül tárgyalt Jimmy Carterrel, az idősebb George Bushsal és Ronald Reagannel. Ő volt a KNK első állandó ENSZ képviselője. Külügyminiszterként ő vezette azokat a tárgyalásokat, amelyek Japánnal a béke és barátsági egyezmény aláírásához vezettek és Margaret Thatcher brit miniszterelnökkel is ő egyeztetett Hongkong 1997-es visszatéréséről. Huang 1936-ban, a polgárháború és a Japán agresszorok elleni háború időszakában még hallgatóként elvállalta, hogy tolmácsként kíséri Edgar Snow újságírót, aki így Észak-Kínában találkozhatott a forradalmár kommunista lázadókkal, köztük Mao Ce-tunggal (Mao Zedong).

 

Így születhettek meg Snow akkor nagy feltűnést keltett cikkei, majd a Vörös csillag Kína felett című kötet. 1970-ben, amikor Edgar Snow ismét felkereste Maót újra Huang tolmácsolt nekik. Huang volt Kína ghánai és egyiptomi nagykövete, később a kanadai külképviselet vezetője. Mao halála után - 1976 és 1985 között - volt külügyminiszter, 1992-ben vonult nyugdíjba. Felesége él, három gyermeke és több unokája van.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés