CoolPolitika.hu

Megfelelő az európai fürdőhelyek vize

2012  //  Máj  //  24  //  MTI

Megfelelő az európai fürdőhelyek vizeAz Európai Unió területén lévő fürdővizek 92,1 százaléka megfelel a fürdővizek minőségéről szóló uniós minőségi minimumelőírásoknak - derül ki az Európai Bizottság e témáról szerdán kiadott jelentéséből.

A végrehajtó testület közleménye hozzátette: "ez alól a londoni Serpentine-tó sem kivétel, amely több olimpiai versenyszám helyszíne lesz, itt rendezik többek között a nyílt vízi úszás maratoni távját és a triatlon úszószámát". A Brüsszelben kiadott jelentés összesen több mint 22 ezer európai tengerparti, tóparti és folyóparti fürdőhely vizének minőségét tartalmazza. Janez Potocnik környezetvédelmi biztos leszögezte: örömmel tapasztalja, hogy Európa fürdővizeinek általános minősége továbbra is jó, sőt, tavaly óta javult is. Az értékelés szerint a fürdőhelyek 77,1 százaléka kiváló minőségű, tehát az előírások legszigorúbb értékeinek is megfelel: ez a tavalyi adathoz képest 3,5 százalékpontos javulást jelent.

 

Európa legközkedveltebb nyaralóhelyeinek vízminősége általában jó. Spanyolország, Olaszország és Portugália fürdőhelyeinek 80 százaléka kiváló vízminőséggel rendelkezik. A jelentésből az is kiderül, hogy az uniós rendelkezéseknek nem megfelelő tengerparti fürdőhelyek aránya az 1990-es 9,2 százalékról tavaly 1,5 százalékra csökkent. Az édesvízi fürdőhelyek esetében az előírásoktól elmaradók aránya 1990-ben 11,9 százalék volt, tavaly viszont már csak 2,4, ami az eddigi legalacsonyabb érték. Magyarország 228 fürdőhelye közül 127 kiváló minőségű, (55 százalék), 26 kielégíti a minimális tisztasági követelményeket (11,4 százalék), 7 pedig nem megfelelő minőségű (3,1 százalék). (http://www.eea.europa.eu/fr/publications/qualite-des-eaux-de-baignade-3).  "Mivel néhány tagállamban továbbra is problémát jelent a mezőgazdasági vízszennyezés vagy a csatornavíz nem megfelelő kezelése, ezért még többet kell tennünk a biztonságos és tiszta vizeinkért” – mondta Jacqueline McGlade, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója.
(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés