CoolPolitika.hu

Még mindig nincs víz Tripoliban

2011  //  Sze  //  02  //  MTI

Még mindig nincs víz TripolibanMég mindig nincs víz, akadozik az áramellátás, sorban állnak a benzinért és hónapok óta nem lehet gázpalackot sem kapni Tripoliban - mondta Szél Eszter Krisztina, a líbiai fővárosban élő magyar származású asszony az MTI Hírcentrum tudósítójának szerdán saját otthonában.

Szél Eszter Krisztina elmondta, hogy bár már éjjel is biztonságosan lehet járkálni a városban, még mindig vannak olyan gócok, ahol folynak a harcok. Még mindig nincsen folyóvíz és néhány órás áramszünet is előfordul minden nap, de azért egyre jobbak az életkörülmények - fűzte hozzá. Mint felidézte: éppen otthon voltak, amikor augusztus 20-án kitörtek a harcok a fővárosban. -Este 8 órakor kezdődtek a harcok, és két nappal később már megérkeztek a miszrátai felkelők is, ekkor sikerült átvenniük az ellenőrzést Tripoli felett - tette hozzá. A harcokban egy családtag - a férjének egy rokona - meghalt, nyakon lőtték az előző kormány katonái - fűzte hozzá.

 

A felkelés elején az is előfordult, hogy a kormányhoz hű katonák mentőautóval szedték össze a sérült embereket, de ezek soha nem érkeztek meg a kórházba, mert útközben végeztek velük.    Az asszony elmondta azt is, hogy a felkelés kezdetén az emberek összehajtogatták a háromszínű, új zászlót, vízbe áztatták és lefagyasztották, így csak a zöld sáv (a Kadhafi időszak zászlójának színe) látszódott, amikor fellógatták azt, és csak később - amikor megolvadt a jéggé fagyott anyag - bomlott ki a felkelők lobogója.

 

Mohammed Ali Hammam, a nő férje, aki Szegeden tanult, úgy vélte, hogy nem kell tartani a muszlim szélsőségesektől Líbiában a jövőben, mivel ez egy szunnita ország, ezért egyébként sem jellemző, hogy teret nyernének a vallási szélsőségesek. A férfi szerint a forradalom alatt nagyon kellett vigyázni arra, hogy kinek mit mondanak, mert gyakran előfordult, hogy a szomszéd feljelentette a szomszédot, a diák a diákot. Ezért a gyerekeket is figyelmeztették, hogy senkinek ne beszéljenek arról, ami otthon elhangzik. Annyira tartottak a rendszertől ez idő alatt, hogy amikor autóval elhaladtak Kadhafi rezidenciája mellett, nem mertek odanézni, mert az volt a közvélekedés, hogy lelövik azt, aki odafordítja a fejét. A Báb el-Azizíja környékén élők nem állhattak ki az erkélyre és nem nyithatták ki az ablakokat, ha azok az erődre néztek - fűzte hozzá.

 

A család legidősebb gyermeke, Nargis Hammam a tudósítóknak - kifogástalan magyarsággal - azt mondta, hogy nagyon sajnálja a felkelésben meghalt embereket. -Főleg a harcosokat sajnálom, hiszen a szabadságért haltak meg, de nem élhetnek benne - hangsúlyozta a 21 éves nő.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés