CoolPolitika.hu

Márkában számol a németek többsége

2012  //  Jan  //  03  //  MTI

Márkában számol a németek többségeTíz évvel azt követően, hogy az euró megjelent a készpénzforgalomban, a németek túlnyomó többsége még mindig átszámítja az árakat időnként márkára.

Az Emnid közvélemény-kutató cég felmérése szerint a németek csaknem háromnegyede - 72 százaléka - számol néha márkában, és csupán 28 százalék gondolkodik kizárólag euróban. A márkához ragaszkodók aránya az ország keleti részén a legmagasabb; a volt NDK területén tízből nyolcan számolnak időnként a régi valutában, holott a márka - pontosabban a nyugatnémet márka - csak az újraegyesítéssel egy időben, 1990-ben jelent meg a keleti tartományokban.

 

Sokan nemcsak fejben számolnak, hanem fizetnek is a márkával. A C&A ruházati áruházlánc például országszerte 480 üzletében fogad el márkát. Havonta 100-150 ezer márka bevétel keletkezik, az euró készpénzforgalmi bevezetése óta pedig összesen nagyjából 50 millió a teljes bevétel - mondta a társaság egy szóvivője a Rheinische Post című lap online kiadásában hétfőn megjelent beszámolóban. Becslések szerint még nagyjából 13 milliárd márka lehet az országban magánkézben, ez az egykori teljes készpénzállomány 5 százaléka. A régi pénz jellemzően költözéskor vagy háztartások egyéb okból történő felszámolása során kerül elő. Beváltani a Bundesbank - a német jegybank - fiókhálózatában lehet. Az árfolyam az euróövezeti válság ellenére tíz éve változatlan, egy euró 1,95583 márkát ér.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés