CoolPolitika.hu

Márciusban választ Észak-Korea

2009  //  Jan  //  07  //  coolpolitika

Márciusban választ Észak-KoreaTavaly kellett volna megrendezni az észak-koreai parlamenti választásokat, ám ezt egészen az idei évig halasztgatták, méghozzá a találgatások szerint Kim Dzsong Il megromlott egészségi állapota miatt.

Több hónapos halasztás után március 8-án tartják meg Észak-Koreában a parlamenti választásokat, ami elemzők szerint Kim Dzsong Il diktátor egészségének javulásáról árulkodhat, de arról is, hogy újabb személycserék várhatók a kommunista ország vezetésében.

   A diktátorról az utóbbi időben rengeteg fotósorozat látott napvilágot, a legtöbbször valamilyen létesítményt látogatott meg, de szinte mindegyik felvételen ugyanabban a kabátban és furcsa mód napszemüvegben látható. Még akkor is, amikor egy könyvtár állapotát vette szemügyre.

Phenjan szerdán a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökségen keresztül tájékoztatott arról, hogy márciusban választják meg a 687 tagú Legfelsőbb Népi Gyűlést, amelynek gyakorlatilag semmilyen hatalma nincsen, munkája jóformán a diktátor intézkedéseinek gépies jóváhagyására korlátozódik.

Észak-Koreában a parlamenti választás csupán formalitásnak tekinthető, a polgárok kizárólag a felső vezetés által kiválasztott jelöltekre szavazhatnak, a részvételi arány pedig általában száz százalékos. A törvényhozás évente egyszer vagy kétszer ül össze, hogy megszavazza a költségvetést vagy egyéb formális döntéseket hozzon.

Legutóbb 2003. augusztusában tartottak parlamenti választást, a soron következőt tavaly kellett volna megrendezni, de erre nem került sor. Eközben a 66 éves Kim Dzsong Il egészségi állapotáról számos találgatás látott napvilágot, egyes hírek szerint szélütést kapott.

(newsru.com, MTI)


 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés