CoolPolitika.hu

Marad az ORF vezérigazgatója

2011  //  Aug  //  11  //  MTI

Marad az ORF vezérigazgatójaA várakozásoknak megfelelően ismét a jelenlegi vezérigazgató, Alexander Wrabetz kapott megbízást az osztrák közszolgálati rádió és televízió (ORF) vezetésére az ORF alapítványi tanácsától.

Wrabetz kinevezése a 2012 és 2016 közötti időszakra szól. A régi-új vezérigazgató a választást megelőző politikai viták ellenére széles támogatást, 29 szavazatot tudott felmutatni a 35 tagú testületben. Egyetlen ellenjelöltként Christian Wehrschütz, az ORF balkáni tudósítója pályázott a tisztségre, ő azonban egy szavazatot sem kapott. A pártok, a tartományok, a kormány, valamint a Közönségtanács és az ORF üzemi tanácsa küldötteiből álló kuratóriumban a nagyobbik kormánypárthoz, az Osztrák Szociáldemokrata Párthoz (SPÖ) kötődő tagok vannak többségben. Wrabetzre szavazott az SPÖ-s, ellenzéki és független delegáltak mellett a másik kormánypárthoz, a konzervatív Osztrák Néppárthoz (ÖVP) kötődő tagok egy része is, míg más részük tartózkodott a szavazástól. Noha ÖVP-s körökből bírálták az SPÖ támogatását élvező Wrabeztet, "saját jelöltet" végül nem sikerült állítaniuk.

 

Noha Wrabetz kinevezésére számítani lehetett, a bírálóinak biztosított muníciót az SPÖ-s delegáltak vezetőjének, Nicolaus Pelinkának egy nyilatkozata, amely közvetlenül a szavazást megelőző napokban látott napvilágot. Egy magazin olyan idézetet közölt a fiatal, de befolyásos politikustól, miszerint gyakran beszél telefonon Wrabetz-cel, aki "megkérdezi, kit hívjon meg" egy politikai beszélgetőműsorba. Pelinka tiltakozására a lap helyesbítette az interjú szövegét, így a módosított változatban csak a gyakori beszélgetésről van szó. Az eset ennek ellenére felvetette a közvetlen politikai befolyásolás gyanúját.

 

Az ORF szerkesztőinek tanácsa mindezekre reagálva hétfőn közleményben bírálta a kuratóriumot. Aggályosnak nevezték, hogy "az ORF fennállása óta először volt egyetlen komoly jelölt" a vezérigazgatói posztra. Leszögezték, hogy Pelinka nyilatkozatában "teljes alkalmatlanságának" bizonyítékát látják, a lapban elsőként idézett kijelentéseit "valóságidegen fontoskodásnak" minősítették. Kijelentették, hogy az ORF szerkesztői nem engednek politikai befolyásolási kísérleteknek. Az 51 éves, végzettségére nézve jogász Wrabetz a második az ORF fél évszázados történetében, akit újraválasztottak a tisztségre.

 

A gazdasági szektorban kezdte pályafutását, mielőtt 1998-ban az osztrák közmédia kereskedelmi igazgatója, majd 2006-ban vezérigazgatója lett. Vezetése alatt megszűnt az ORF veszteségessége és a közszolgálati televízió két új tematikus csatorna indítását tervezi. A hiány felszámolásában az államnak is szerepe volt: az ORF egy 2010-es törvénymódosítás alapján négy év alatt 160 millió euróhoz jut kieső lakossági díjbevételek visszatérítése címén, azzal a feltétellel, hogy megvalósítja a saját maga által meghatározott költségcsökkentési és szervezeti átalakítási terveket.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés