CoolPolitika.hu

Ezreket fenyeget a kolera Zimbabwében

2008  //  Dec  //  11  //  coolpolitika

Ezreket fenyeget a kolera ZimbabwébenMár 774 a kolera halálos áldozatainak száma Zimbabwében augusztus óta, s minden nap újabbak halnak bele a betegségbe - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

774 a kolera halálos áldozatainak száma Zimbabwében augusztus óta, s minden nap újabbak halnak bele a betegségbe - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A WHO szóvivője szerint ez az adat keddi, s csaknem kétszázzal több halottról szól, mint a két héttel korábbi. Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) pedig arról számolt be legfrissebb jelentésében, hogy 15 572 azoknak a zimbabweieknek a száma, akik feltehetoleg elkapták a betegséget.

A kolera már az ország minden részében szedi áldozatait, és akár 60 ezer ember is megbetegedhet benne - vélekedik a WHO és az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF). Az ENSZ humanitárius szervezetei úgy vélik, hogy a mostani járvány példa nélküli az országban, és már többször leszögezték, hogy adataik messze nem pontosak, a valódi számok valószínűleg súlyosabbak. Információikat az ország még működő egészségügyi intézményeitől kapják.

Az Oxfam brit segélyszervezet a múlt héten azt közölte, hogy a járvány több mint 300 ezer lakosra nézve jelent komoly veszélyt az országban. Az amúgy is súlyos helyzet tovább romlik, hacsak a nemzetközi közösség nem tesz valamit azért, hogy azonnal segítséghez jussanak a rászorulók - figyelmeztetett a szervezet. Több mint ötmillió embernek lenne sürgosen - januárig - szüksége élelmiszersegélyre az afrikai országban - mondta Peter Mutoredzanwa, az Oxfam Zimbabwe ügyében illetékes igazgatója.

Fennáll a veszélye annak, hogy a járvány a szomszédos országokra is átterjed - foleg a Dél-afrikai Köztársaságra -, és akkor regionálissá válhat.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés