CoolPolitika.hu

Magyarország leminősítéséről

2010  //  Dec  //  10  //  MTI

Magyarország leminősítésérőlKommentárt közölt a magyar kormány politikájáról és a jövő évi európai uniós elnökségről a Neue Zürcher Zeitung című svájci napilap csütörtökön, Magyarországnak a Moody,s hitelminősítő intézet általi leminősítése kapcsán.

Egy erősen megosztott országban, mint Magyarország, majdnem magától értetődő, hogy a kormány radikális intézkedései a lakosság egy részének erőteljes ellenállására találnak. Az, hogy az Orbán-kormány "sietősen megvalósított" gazdaságpolitikája tekintélyes közgazdászokból kritikát vált ki és kétkedésre talál a vezető nemzetközi hitelminősítőknél, mindenesetre el kellene hogy gondolkodtassa a Fidesz vezetőjét - írta a tekintélyes svájci lap bécsi tudósítója. De a jelek szerint - tette hozzá - a miniszterelnökről és "hozzá időnként átlátszó indítékokból hű követőiről" minden kül- és belföldi kritika lepereg.

 

Orbán "nacionalista intézkedéseket" hozott és ezzel az Európai Unió térségén túl is "fejcsóválást váltott ki" - írta, példaként a nemzeti összetartozás napjának bevezetését és a külföldön élő magyarok magyar állampolgárságát megkönnyítő törvénymódosítást említve. Gazdasági szakértők kételkednek a parlamenten "lázas törvényhozói sietséggel átkorbácsolt" drasztikus gazdaságpolitikai intézkedések sikerében. Külföldi sajtókommentátorok mindezt "növekvő kétkedéssel" fogadják. "Az +Orbán-rendszer+ kritikusait pellengérre állítják és, ha emigráns magyarról van szó, egyenesen hazaáruló üzelmekkel vádolják" - fogalmazott.

 

Az Európai Unió "némi aggodalommal várja egy olyan tagország elnökségét, amelyben a kormány gyakorlatilag korlátlan hatalomra támaszkodhat". Hogy mit várhat az EU Orbántól az átmeneti vezető szerepében, még egyáltalán nem tudni. Ugyanilyen bizonytalan az is, hogy az EU szemében mikor lépi át valaki a demokrácia és az autokrácia közötti láthatatlan határt - írta a Neue Zürcher Zeitung.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés