CoolPolitika.hu

Magyar nyelvi központot avattak

2011  //  Okt  //  01  //  MTI

Magyar nyelvi központot avattakMagyar nyelvi központot avattak fel pénteken Kijevben, az Állami Nyelvi Egyetemen.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a kijevi Állami Egyetem több éve tartó együttműködésének eredményeképp létrejött Magyar Nyelvi és Kulturális Központ Kárpátalján kívül az egyetlen intézmény Ukrajnában, ahol magyar filológiai képzésben részesülhetnek a diákok. Az egyetemek vezetői az intézetalapításról szóló megállapodást szeptember 15-én írták alá. Huszonegy nyugat- és közép-ukrajnai diákot vettek fel az első tanévre, akik két tancsoportban, az egyetem német tanszékén belül kialakított, korszerűen felszerelt tanteremben és nyelvi laboratóriumban sajátíthatják el a magyar nyelvet, ismerkednek meg a magyar kulturális hagyományokkal, értékekkel - mondta el az MTI-nek Irina Szerjakova, a kijevi egyetem oktatási- és nemzetközi ügyekkel foglalkozó rektorhelyettese.

 

-A nyelvi központ létesítésén évek óta fáradoztunk, a magyar nyelvtanár, a kárpátaljai Berta Eleonóra az Eötvös Loránd Tudományegyetemen készült fel az orosz és ukrán anyanyelvű hallgatók oktatására. Sok segítséget kaptunk a Kijevi Magyarok Egyesületétől, és a magyar nagykövetségtől, az alapvető pénzügyi támogatást pedig a Kárpátaljáról elszármazott Pákh Imre, egyetemünk felügyelő bizottságának tagja nyújtotta - emelte ki a rektorhelyettes. Hozzátette, hogy a magyar nyelvi központ nemcsak az oktatást, hanem az ukrán-magyar kapcsolatok fejlesztését is kitűzte céljául. A tanteremben magyar könyvtár áll a hallgatók rendelkezésére, ugyanott kulturális és közösségi rendezvényeknek is otthont adnak majd.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés