CoolPolitika.hu

Macedónia és Montenegró is elismerte Koszovó függetlenségét

2008  //  Okt  //  10  //  coolpolitika

Macedónia és Montenegró is elismerte Koszovó függetlenségétMontenegró után Macedónia is elismerte csütörtökön Koszovó függetlenségét. A Koszovó elismerésére vonatkozó döntés (...) alapos politikai megfontolás eredménye - áll a macedón kormány ülése után Szkopjéban kiadott közleményben. Előzőleg Antonio Milososzki külügyminiszter közölte újságírókkal, hogy Macedónia elismeri Koszovó függetlenségét.

Az Egyesült Államok üdvözölte, hogy Montenegró és Macedónia elismerte Koszovó függetlenségét. Sean McCormack külügyi szóvivő kijelentette: Az elismerés elmélyíti a délkelet-európai országok javát szolgáló regionális együttműködést és megkönnyíti a térség integrációját az euroatlanti szervezetekbe.

Montenegróval és Macedóniával együtt 50 ország - közöttük 22 európai uniós tagállam - ismerte el eddig az egykori dél-szerbiai tartomány függetlenségét.

Szerbia kiutasítja Montenegró belgrádi nagykövetét

Szerbia távozásra szólította fel Montenegró belgrádi nagykövetét, válaszul arra, hogy a montenegrói kormány elismerte Koszovó függetlenségét - jelentette be csütörtök este a szerb külügyminiszter.

Vuk Jeremic szerint a montenegrói döntést még súlyosabbá teszi az a körülmény, hogy az ENSZ Közgyűlése Belgrád kérésére előző nap többséget élvező határozattal úgy döntött, hogy kikéri a hágai Nemzetközi Bíróság (az ENSZ egyik fő szerve) állásfoglalását az albán többségű Koszovó Szerbiából való egyoldalú kiszakadásáról. Belgrád korábban azt remélte, hogy ez megakaszthatja Koszovó nemzetközi elismerésének folyamatát.

(MTI)
 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés