CoolPolitika.hu

Logóvita

2011  //  Ápr  //  11  //  MTI

LogóvitaMiután bemutatták az idén első alkalommal megrendezésre kerülő Kolozsvár Napok logóját, vita bontakozott ki az erdélyi városban, mert az önkormányzata által szervezett rendezvény logója kísértetiesen hasonlít a tavaly debütáló Kolozsvári Magyar Napok emblémájára.

A nagy sikernek örvendő Kolozsvári Magyar Napokat tavaly augusztusban az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az RMDSZ közösen szervezte. A szervezők Könczey Elemér grafikust kérték fel a rendezvény logójának tervezésére, aki a város régi címerét felhasználva alkotta meg a rendezvény emblémáját. -Aki látta már egymás mellett ezt a két logót, annak kétsége nem lehet afelől, hogy az első alkalommal megszervezett városnapok jelvénye egy ócska, minden tartalmat nélkülöző koppintás – nyilatkozta az ügyről beszámoló Új Magyar Szó című bukaresti napilapnak Gergely Balázs, az EMNT Közép-Erdélyi régióelnöke, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője.

 

Gergely Balázs még elmondta, hogy a május 27. és június 3. között zajló Kolozsvár Napok programjának helyszínei is "kísértetiesen hasonlítanak" az általuk szervezett magyar napok helyszíneire. Szerinte ezzel nincs gond, inkább pozitív visszaigazolásként értelmezik: jól szervezték meg a tavalyi rendezvényt. -Mi nem kívánunk botrányt csinálni az ügyből, reméljük, hogy az önkormányzat beismeri a tévedését, és önerőből készít egy új logót: mi nem fogjuk a miénket lecserélni, megváltoztatni – hangsúlyozta Gergely Balázs, aki úgy véli: az eset mind az önkormányzat, mind a logót tervező grafikus "szegénységi bizonyítványa". A kolozsvári önkormányzat ezzel szemben nem lát kivetnivalót abban, hogy a két eseménysorozat vizuális megjelenítése kísértetiesen hasonlít, és nem kívánják lecserélni a plágiumnak minősíthető városnapi logót.

 

-A tavaly Könczey Elemér egy nagyon jó és tartalmas logót készített, és én személy szerint örülök annak, hogy a városnapok rendezvénysorozatának népszerűsítésénél a kivitelező ezt felhasználta – fogalmazott a lapnak László Attila, Kolozsvár alpolgármestere. Hangsúlyozta, hogy a magyar napok logója nem Gergely Balázs vagy az EMNT tulajdona, azt egy kiváló grafikusművész készítette és nem védték le. Könczey Elemér a Transindex hírportálnak az ügyről azt nyilatkozta: úgy gondolja, a városnapok logója az ő munkájának gyenge minőségű, hevenyészett plágiuma, amely szakmailag sem állja meg a helyét.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés