CoolPolitika.hu

Svéd megszállásért könyörögnek a lettek

2008  //  Dec  //  12  //  coolpolitika

Svéd megszállásért könyörögnek a lettekLett állampolgárok egy csoportja az interneten keresztül arra kérte Svédországot, hogy foglalja el hazájukat, amelynek szuverenitásáról készek lemondani. Néhány nap alatt ezren csatlakoztak aláírásukkal a petícióhoz.

Mi, alulírottak, Lettország lakói arra kérjük a svéd államot, hogy szállja meg országunkat. Úgy gondoljuk, hogy vezetői hibájából a lett állam teljességgel elvesztette létezése értelmét - idézett a Korreszpondent hírügynökség a két nyelven, lettül és angolul közzétett petícióból. A felhívást aláírók emellett kijelentik, hogy készek elfogadni és betartani a svéd törvényeket, továbbá adót fizeti a svéd államnak. Cserébe azt kérik: kapjanak svéd állampolgárságot, és ezáltal élhessenek minden szociális és civil joggal, amely Svédország állampolgárait megilleti. - Nem vagyunk boldogok attól, hogy ezt kell kérnünk, de nem látunk más kiutat - áll a felhívásban.

Rövid idő alatt már közel ezren írták alá a petíciót Lettország alig több mint kétmillió lakója közül.

A lettek tulajdonképpen egy régi szovjet vicc analógiáját valósították meg. Az eredeti vicc szerint Litvánia kér a szovjet központi vezetéstől egy nap függetlenséget. Miután megkapja, hadat üzen Finnországnak, és egyetlen lövés nélkül kapitulál.

A Korreszpondent emlékeztetett arra, hogy Lettországban tavasszal népszavazást rendeztek arról az alkotmánymódosítási kezdeményezésről, amely közvetlenül tette volna lehetővé az állampolgároknak a parlament feloszlatását, és előrehozott választások kiírását. A referendum viszont az alacsony részvétel miatt megbukott.    


 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés