CoolPolitika.hu

Leszámoltak a gyűlöletes hétfővel

2012  //  Aug  //  21  //  MTI

Leszámoltak a gyűlöletes hétfővelEgy amerikai kutatócsoport leszámolt a "gyűlöletes hétfő" mítoszával: a szakemberek szerint bár a közhiedelem ezt a napot tartja a hét legnyomorúságosabb 24 órájának, az igazság az, hogy a keddek, a szerdák, de még a csütörtökök is ugyanolyan közutálatnak örvendenek.

A kutatók egy 340 ezer ember bevonásával készített felmérés alapján jutottak arra a megállapításra, hogy hétfőn semmivel sem rosszabb az emberek közérzete, mint a rákövetkező három napon. A hétvége küszöbén azonban jelentősen javul az általános kedélyállapot, alátámasztva ezzel a jól ismert "pénteki érzés" elméletét. A Journal of Positive Psychology című folyóiratban a szerzők a "gyűlöletes hétfő" fogalmának eloszlatását szorgalmazták. "A különböző kulturális mítoszok eltúlozhatják a hét egyes napjait jellemző valóságos hangulati mintákat" - hangsúlyozta az amerikai Stony Brook Egyetemen dolgozó Arthur Stone.

 

A Gallup közvélemény-kutató cég által készített telefonos interjúkat elemző kutatók szerint a megkérdezettek több örömöt és boldogságot, illetve kevesebb stresszt és aggodalmat éreznek pénteken, szombaton és vasárnap, mint a hét többi napján.    Stone szerint a vasárnapi és a hétfői hangulat közötti éles kontraszt az oka a hét első napját sújtó fokozottabb közutálatnak - adta hírül a BBC hírportálja.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés