CoolPolitika.hu

Lengyelországban is új jogszabályok

2012  //  Jan  //  02  //  MTI

Lengyelországban is új jogszabályokLengyelországban is új jogszabályok léptek életbe újén napján, egyebek közt módosították a térített gyógyszerek listáját és a tömegrendezvényekre vonatkozó rendelkezéseket, illetve engedményeket adtak az illegális bevándorlók meghatározott köre számára az országban való tartózkodásuk törvényesítéséhez.

Az egészségügyi minisztérium december 23-án hirdette meg az új szabályozást, amely nagy felháborodást keltett az orvosok, gyógyszerészek és betegek körében, mert több, krónikus betegségben alkalmazott gyógyszer térítését zárta ki. A listára egyebek közt a transzplantáció utáni kezelésben és az asztmás gyermekek által igényelt gyógyszereket, az onkológiában használt fájdalomcsillapítókat, valamint a cukorszintet mérő tesztcsíkokat is feltették. Az új gyógyszertérítési rendelet a medicinák árát szabályozza, és kizárja a kedvezményeket és akciókat. Ezen felül az országos betegbiztosítási pénztárról (NFZ) az orvosokra hárítja többek között a térítés mértékének pontos meghatározását. Tévedés esetén pénzügyi szankciókkal sújtja az orvosokat, illetve a hibás recepteket elfogadó gyógyszerészeket.

 

A 2012 júniusában - lengyel-ukrán szervezésben megrendezendő labdarúgó Európa-bajnokság biztonsági feltételeit alapozzák meg a januártól hatályos, tömegrendezvényekre vonatkozó szabályozások. Ezek többek között feljogosítják a vajdaságok vezetőit a résztvevők testi épségét vagy életét veszélyeztető rendezvények félbeszakítására, és szigorítják a rendbontók elleni szankciókat.     Ugyanakkor január 13-tól a külön engedéllyel rendelkező vállalkozók alacsony, azaz 3,5 százalék alatti szesztartalmú italokat szolgálhatnak fel a tömegrendezvényeken. A törvény nem vonatkozik a fokozott biztonsági kockázatú rendezvényekre. A külügyminisztérium decemberben engedményeket hirdetett meg az illegális bevándorlók számára. A vasárnaptól hatályos jogszabály értelmében lengyelországi tartózkodásukat azok a bevándorlók törvényesíthetik, akik a www.msw.gov.pl honlapon többek között angolul és oroszul részletezett feltételek alapján július 2-ig kérvényt nyújtanak be az illetékes vajdasági vezetőnek.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés