CoolPolitika.hu

Lengyelországba szökött egy ellenzéki politikus

2011  //  Máj  //  07  //  MTI

Lengyelországba szökött egy ellenzéki politikusLátványos körülmények között Lengyelországba szökött Alekszandr Lukin fehérorosz ellenzéki politikus.

Lengyel lapok csütörtöki beszámolója szerint Lukin és felesége egy külföldi útról tért vissza gépkocsival hazájába. A szlavaticsi határállomáson a hatóságok őrizetbe akarták venni a férfit. Ő erre feleségével együtt visszarohant lengyel területre, az autóban hagyva két gyereküket. A lengyel őrök nem avatkoztak közbe. Mint a Rzeczpospolita című lengyel újság internetes oldalán közölte, a feleség időközben visszatért Fehéroroszországba. A tavaly decemberi fehéroroszországi elnökválasztást követő, a hatóságok által brutálisan levert utcai tüntetések után Lukin 15 napot ült börtönben, majd Franciaországba utazott. Onnan tért vissza családja és egy litván barátja kíséretében hazájába.

 

A minszki hatóságok nem engedélyezték, hogy a két gyerek az apja után Lengyelországba utazhasson.    Csütörtökön megkezdődött két fehérorosz ellenzéki elnökjelölt pere Minszkben. Vlagyimir Nyeklajevet és Vitalij Rimasevszkijt 3-3 évi börtön fenyegeti "az államrend megzavarására irányuló tevékenység" miatt. Fehéroroszországban már a rezsim több ellenfelét ítélték szabadságvesztésre utcai demonstrációkon való részvétel miatt. Megfigyelők a sztálini időkre emlékeztető kirakatpereket emlegetnek. Az utóbbi hónapokban a fehérorosz ellenzék több vezetője külföldre szökött "Európa utolsó diktatúrájából".

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés