CoolPolitika.hu

Lemondott a svéd ellenzék vezetője

2010  //  Nov  //  16  //  MTI

Lemondott a svéd ellenzék vezetőjeLemondott posztjáról vasárnap a svéd szociáldemokraták vezetője a szeptemberi parlamenti választáson elszenvedett vereség miatt.

A pártot 2007 óta irányító Mona Sahlin azért távozott posztjáról, mert a Svédországot évtizedeken át irányító, s "a bölcsőtől a sírig tartó jólét" szociális modelljét kitaláló szociáldemokraták – történelmi mélypontra zuhanva – csak a voksok 31 százalékát tudták megszerezni a szeptemberi törvényhozási választáson. A kormányzó kereszténydemokraták 173 helyet szereztek a 349 fős parlamentben - kettővel kevesebbet az abszolút többségnél. Egymás után ez volt a második választási győzelmük, ami még nem fordult elő.

 

-Az új vezetésnek erős önbizalma kell legyen, és egyértelmű felhatalmazása a változtatásra. Azért, hogy ez könnyebben bekövetkezzen, ma a lemondás mellett döntöttem – fogalmazott az 53 éves Sahlin. Hozzátette még, hogy a szociáldemokraták nem tudtak lépést tartani az idő múlásával és a választókkal, akik elutasították a tőlük kapott üzeneteket, és politikájukat. Az elnök lemondása komoly belharc kezdete lehet a svéd szociáldemokrata pártban, ahol nincs biztos befutónak számító utódjelölt.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés