CoolPolitika.hu

Lemondott a brit energiaügyi miniszter

2012  //  Feb  //  04  //  MTI

Lemondott a brit energiaügyi miniszterLemondott pénteken a brit energiaügyi miniszter, akit azzal vádolnak, hogy egy korábbi gyorshajtási ügyben félrevezette az igazságszolgáltatást.

Chris Huhne a konzervatív-liberális koalíció kisebbik pártját, a Liberális Demokratákat képviselte a brit kormányban. Az ügy még 2003-ra nyúlik vissza, amikor Huhne gépkocsiját egy sebességellenőrző kamera gyorshajtás miatt lefényképezte. A politikus az eset után azt a tájékoztatást adta a hatóságoknak, hogy a kocsit akkori felesége, Vicky Pryce vezette. Ezt annak idején Huhne azóta elvált hitvese is megerősítette, így az ő jogosítványát terhelték meg három büntetőponttal. Az angol-walesi koronaügyészség pénteken azonban bejelentette, hogy vádat emelnek Huhne és Vicky Pryce ellen, mivel az ügyben folytatott nyolc havi rendőrségi vizsgálat alapján bizonyosságot nyert, hogy Huhne vezette a járművet. Így hamis volt az az információ, hogy a közlekedési vétség idején a liberális demokrata politikus akkori felesége ült a volánnál.

 

A "igazságszolgáltatás munkájának félrevezetése" - amivel Huhne-t és volt feleségét vádolják - többévi börtönnel sújtható, rendkívül súlyos bűncselekmény az angol-walesi törvények alapján.    Huhne azonban a lemondásának bejelentését kísérő pénteki nyilatkozatában "mélységesen sajnálatosnak" nevezte az ügyészségi döntést, és ártatlannak mondta magát a terhére rótt bűncselekményben. Hozzátette: meg fogja magát védeni a bíróság előtt. Nyilatkozata szerint azért mondott le, mert nem akarta, hogy figyelmét meg kelljen osztania hivatali teendői és a törvény előtti védekezés között.    Huhne a konzervatív-liberális brit kormánykoalíció 2010. májusi megalakulása óta a harmadik vezető kormánytisztviselő, aki a személyét érintő botrány miatt kényszerült lemondani. Az első David Laws pénzügyminiszter-helyettes volt, aki a kormány hivatalba lépése után alig két héttel távozott.

 

Laws, aki szintén a Liberális Demokratákat képviselte a kormányban, azután mondott le, hogy a sajtó feltárta: 2006 és 2009 között összesen több mint 40 ezer fontot (14 millió forintot) vett fel képviselői költségtérítés formájában londoni szolgálati lakásának bérleti díja után, ám nem fedte fel, hogy a lakás férfipartnere házában volt. A brit törvények tiltják, hogy a képviselők közpénzen béreljenek szolgálati szállást olyan ingatlanban, amely házas- vagy élettársuk birtokában van. Tavaly októberben Liam Fox konzervatív párti védelmi miniszter mondott le, miután kiderült, hogy egy bizalmas barátja rendszeresen az ő tanácsadójának adta ki magát, és államközi eseményeken is jelen volt, jóllehet nem állt sem a védelmi tárca, sem a kormányzó Konzervatív Párt alkalmazásában.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés