CoolPolitika.hu

Lejárt az energiafaló tévék ideje

2009  //  Nov  //  20  //  MTI

Lejárt az energiafaló tévék idejeA kaliforniai szabályozók véglegesen jóváhagyták a televíziókészülékekre vonatkozó első olyan kötelező érvényű korlátozást, amelytől a jelenlegi energiafelhasználás 33 százalékos csökkenését várják.

A kaliforniai háztartások villanyszámlájának mintegy 10 százalékát az energiafaló tévék adják. Ha az energiafelhasználás csökkentésére hozott intézkedéseket a gyártók és a forgalmazók a 2011-es modellévtől kezdve betartják, Amerika legnépesebb államában élők 10 év alatt összesen 8 milliárd dollárral fogyasztanának kevesebb áramot. Ez az energiamennyiség 864 ezer háztartás évi fogyasztását teszi ki. Az energiacsökkentést támogatók a két év múlva esedékes korlátozáson felül, 2013-tól már a jelenlegi energiafogyasztás 50 százalékos visszaesését várják.

 

Az intézkedés új ipari szabványok megjelenését, és egyes készüléktípusok piacról való kivezetését jelenti. A döntés elsősorban a népszerű lapos képernyős tévéket érinti, amelyek átlagosan 40 százalékkal fogyasztanak többet, mint az évtizedeken keresztül használt katódsugárcsöves (CRT) készülékek. A virginiai központú Szórakoztatóelektronikai Szövetség (CEA) szerint a jelenleg forgalomban lévő tévékészülékek negyede nem fog megfelelni az új szabványnak.

 

A Kaliforniában használt 35 millió tévé többsége még hagyományos katódsugárcsöves képernyővel rendelkezik. Az eladások 90 százalékát azonban már a lapos, folyadékkristályos (LCD) kijelzővel szerelt készülékek adják. A CEA szerint a piacon már több mint ezer energiatakarékos készülék kapható, amelyek megfelelnek a 2011-től életbe lépő szabályoknak.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés