CoolPolitika.hu

Lejár a tamil lázadóknak szabott ultimátum határideje

2009  //  Ápr  //  21  //  MTI

Lejár a tamil lázadóknak szabott ultimátum határidejeA Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogvédő szervezet aggodalmai szerint Srí Lankán órákon belül vérfürdő veheti kezdetét, miután lejár a tamil lázadóknak szabott ultimátum határideje.

A szigetország kormányhadserege közép-európai idő szerint kedd reggeli 8 óra 30 percig adott határidőt a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei -LTTE- nevű lázadószervezetnek arra, hogy letegye a fegyvert. Colombóban azt viszont nem közölték, hogy abban az esetben, ha ez nem történi meg, mi következik. Anna Neista, az egyesült államokbeli székhelyű szervezet egyik vezetője közölte: a HRW attól tart, hogy vérfürdő lesz. Így a világ közösségének már csak néhány órája van arra, hogy rávegye a szembenálló feleket a vérengzés elkerülésére.

 

A civil életek felesleges és törvénytelen kioltása háborús bűncselekménynek fog számítani, és ezért a hadsereg és a fegyveres szervezet parancsnokait fogja terhelni a felelősség - hívta fel rá a figyelmet Neista. Srí Lanka ENSZ-nagykövete válaszul megerősítette kormányának azt az eltökéltségét, hogy az LTTE fegyveresei elleni hajtóvadászat során a legfontosabb a polgári lakosság biztonságának a szavatolása.

 

Velupillai Prabhakaran, az LTTE vezére már 18 hónapja nem mutatkozott a nyilvánosság előtt. Embereivel egy 15 négyzetkilométeres  kiterjedésű területre vonult vissza, és a kormány vádjai szerint 70-100 ezer tamil helybelivel vette magát körbe. A tömeget élőpajzsként vetné be a kormánycsapatok végső támadása esetén - hangoztatják Colombóban.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés