CoolPolitika.hu

Lehetetlen rögzíteni az afganisztáni kivonulás időpontját

2009  //  Már  //  04  //  MTI

Lehetetlen rögzíteni az afganisztáni kivonulás időpontjátA jelenlegi állás szerint lehetetlen rögzíteni az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erők esetleges jövőbeni kivonásának időpontját - szögezte le Robert Gates amerikai védelmi miniszter kedden Washingtonban.

A jelenlegi állás szerint lehetetlen rögzíteni az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erők esetleges jövőbeni kivonásának időpontját - szögezte le Robert Gates amerikai védelmi miniszter kedden Washingtonban. Francia kollégájával, a washingtoni látogatáson tartózkodó Hervé Morinnel tartott közös sajtóértekezletén Gates azt is kijelentette: az Egyesült Államok nem gyakorol nyomást Franciaországra avégett, hogy küldjön több katonát Afganisztánba, és jelentős hozzájárulásnak nevezte a jelenlegi, 3 ezer fős francia kontingensét.


Kijelentette, hogy NATO-szövetségeseivel folytatott tárgyalásain arra bátorítja az Egyesült Államok partnereit, vegyék fontolóra civil szakértők kiküldését. Az amerikai védelmi miniszter azt is mondta, hogy az Egyesült Államok tárt karokkal fogadja Franciaország visszatérését a NATO katonai szervezetébe. Az amerikai és francia védelmi miniszter találkozójára a NATO jövő hónapra tervezett csúcstalálkozójának küszöbén került sor. Az Egyesült Államok ez idő tájt 38 ezer katonát állomásoztat Afganisztánban az összesen 70 ezer főnyi nemzetközi katonai erőn belül. Az új amerikai adminisztráció felhatalmazta a Pentagont, hogy további 17 ezer katonát küldjön a kormányellenes felkelők elleni harcra, és arra bátorítja a szövetségeseket, hogy hasonlóképpen növeljék meg hozzájárulásukat.


John Murtha, az amerikai képviselőház egyik befolyásos albizottságának demokrata párti elnöke - ez a testület egyébként az amerikai hadsereg költségvetési támogatásában illetékes - kedden úgy nyilatkozott, hogy becslése szerint az afganisztáni erőszak teljes megfékezéséhez 600 ezer katonára lenne szükség. A számot Afganisztán háborúkkal tarkított történelmével és területi nagyságával indokolta.
(MTI)
 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés