CoolPolitika.hu

Lecsap a brit kormány

2011  //  Sze  //  19  //  MTI

Lecsap a brit kormányLecsap a brit kormány azokra a gazdagokra, akik különböző trükkökkel igyekeznek kibújni a rájuk érvényes legmagasabb adókulcs hatálya alól, és az ilyen esetek felderítésére több ezer új ellenőrt vesz fel az adóhivatal - közölte vasárnap a brit pénzügyminiszter-helyettes.

A Munkáspárt vezette korábbi brit kormány a tavaly áprilisban kezdődött előző pénzügyi évtől az addigi 20 és 40 százalékos adókulcsok mellé meghonosított egy új, 50 százalékos személyi jövedelemadó-kulcsot a 150 ezer fontnál (48 millió forintnál) nagyobb éves jövedelmekre. A Munkáspárt a tavaly májusi parlamenti választásokon ellenzékbe került, de az 50 százalékos felső adókulcsot a konzervatív-liberális koalíció alkotta új brit kormány is érvényben hagyta. Danny Alexander pénzügyminiszter-helyettes - aki a Liberális Demokratákat képviseli a kormánykoalícióban - a The Independent on Sunday című liberális vasárnapi brit lapnak elmondta: a brit adó- és vámhivatal 2.250 új adóellenőrt vesz fel, kifejezetten annak felderítésére, hogy az 50 százalékos adósávba tartozó magas jövedelműek közül ki próbálja elkerülni a legmagasabb személyi jövedelemadó megfizetését.

 

Alexander szerint a csoporton belül lesz egy száztagú külön "mágnásosztag", amely a szupergazdagokra szakosodik - arra a 350 ezer britre, akiknek a magánvagyona meghaladja a 2,5 millió fontot (800 millió forint). A brit gazdagok leggazdagabbjai a legutóbbi kimutatások szerint lassan kiheverik a 2008-2009-es pénzügyi krach idején elszenvedett veszteségeiket. A The Sunday Times című vezető vasárnapi konzervatív brit lap minden év tavaszán összeállítja listáját - Rich List - a leggazdagabb ezer brit becsült vagyonáról, összesítve és személyekre lebontva. A májusban megjelent 2011-es összesítés szerint a brit pénzarisztokrácia felső kasztjának összvagyona egy év alatt 60,2 milliárd fonttal 395,8 milliárd fontra (125 ezer milliárd forintra) emelkedett. Ez 18 százalékos bővülés egy év alatt, és a Rich List felső ezre immár látótávolságra van a pénzügyi válság előtt, 2008-ban mért 413 milliárd fontos eddigi vagyoncsúcstól.

 

Vasárnapi nyilatkozatában Danny Alexander e rétegre utalva kijelentette: a kormány biztosítani akarja, hogy "a legszélesebb vállúak viseljék a legnagyobb részt a közterhekből". Az 50 százalékos - eredetileg ideiglenesnek szánt - személyi jövedelemadó-kulcs sorsáról mindazonáltal éles politikai és szakmai vita folyik Nagy-Britanniában. A múlt héten húsz neves brit közgazdász - köztük a Bank of England, vagyis a brit jegybank monetáris tanácsának több volt tagja - a Financial Timesban közzétett nyílt levelében e legfelső adókulcs eltörlésére szólította fel a kormányt. Az aláírók szerint az 50 százalékos adót sokan állítják be úgy, hogy az igazságos formája a gazdagok megadóztatásának, ám az ilyen mértékű adóztatás okozta gazdasági károk azt jelentik, hogy még azoknak a "hétköznapi munkavállalóknak" az érdekei is sérülnek, akik kisebb jövedelmük miatt nem esnek ebbe az adósávba.

 

A felhívás szerint az 50 százalékos jövedelemadó-kulcs a brit adófizetők alig 1 százalékát érinti, ám ők eddig is a teljes személyi jövedelemadó-bevétel 24 százalékát fizették. Ha ennek "az igen mobil" adózó rétegnek csak a kis hányada máshová költözik az 50 százalékos adó miatt, az azt jelentené, hogy a pénzügyminisztérium "önmagára mért vereséget" ezzel az adókulccsal - állt a nyílt levélben.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés