CoolPolitika.hu

Leállt a globális gyáripar növekedése

2011  //  Aug  //  04  //  MTI

Leállt a globális gyáripar növekedéseLeállt a múlt hónapban a világgazdaság feldolgozószektorának növekedése - áll londoni makroelemzők kedden ismertetett legfrissebb kimutatásában.

Citybeli felzárkózó piaci szakértők szerint a magyar gyáripar aktivitási mutatói jobbak a világátlagnál, de Magyarország esetében a gyenge belső kereslet miatt "aggasztó" az euróövezeti lassulás. A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport, amely minden hónapban közzéteszi a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozó ágazatainak egyéni teljesítményadataiból összesített, a világgazdaság egészére kivetített saját beszerzőmenedzser-indexét (PMI), júliusról szóló legújabb felmérésében azt írta, hogy az általa képzett mutató a múlt hónapban 1,7 ponttal 50,6 pontra csökkent.

 

A ház elemzői szerint ez az index a globális ipari szektor növekedésének "lefulladását" mutatja.    A cég a kimutatáshoz fűzött elemzésében kiemeli, hogy jóllehet februárban még csaknem rekordon állt a globális feldolgozószektor aktivitásmérő jelzőszáma - abban a hónapban 57,4 volt a világgazdasági szintű gyáripari beszerzőmenedzser-index -, mára azonban a válság utáni kilábalás kezdete óta a legalacsonyabb szintre zuhant vissza ez a mutató. A beszerzőmenedzser-indexek az 50-es érték felett jelzik a vizsgált gazdasági szektor teljesítményének emelkedését; az ennél alacsonyabb PMI-értékek visszaesésre utalnak.

 

A JP Morgan elemzői a keddi legújabb globális kimutatáshoz fűzött értékelésükben hangsúlyosan kiemelik, hogy az előremutató részindexek közül az új megrendeléseké már a zsugorodási tartományban van, 49,9-es értékkel. Ez a részmutató 2009 júniusa óta első ízben került a növekedés és a visszaesés mezsgyéjét jelző 50-es szint alá. A cég szakelemzői szerint a bizonytalan keresleti kilátások nagy kockázata az, hogy negatív visszahatásként óvatosabbá teheti az üzleti vállalkozásokat, ami a munkapiaci helyzet romlásához vezethet. Az új globális összesített gyáripari indexen belül a foglalkoztatási részmutató máris jelentősen csökken - a mostani kimutatásban 51,6 az egy hónappal korábbi 53,4, és a februárban mért, erőteljes munkaerő-keresletet jelző 56,2 után -, és a JP Morgan szakértői szerint a jelenlegi érték a világgazdasági szintű feldolgozószektor munkaerő-toborzásának megtorpanása felé mutat.

 

A Capital Economics, az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-befektetési elemző központ a közép-európai feldolgozószektorok új PMI-mutatóiról közölt értékelésében kiemelte, hogy a magyar gyáripar 52,2-es aktivitási indexe tíz havi mélypont, és a ház számításai szerint ez 5 százalék körüli, éves szintre vetített teljesítménynövekedésnek felel meg az idei első negyedévben mért 10 százalék feletti ütem után. A Capital Economics londoni felzárkózó piaci elemzői szerint a közép-európai hármak közül Lengyelország gazdasága "elég jó formában" van, és a lengyel gazdasági növekedés az idén várhatóan lassul, de "nem fullad le". A cég 3,5 százalékos GDP-növekedést jósol Lengyelországnak 2011 egészére.

 

A ház elemzői szerint ugyanakkor "sokkal aggasztóbb", hogy milyen hatással lesz az euróövezeti gazdaság növekedésének potenciális lassulása Magyarországra és Csehországra. Mindkét országban ugyanis változatlanul gyenge a belső kereslet, és a legutóbbi időszakban az export volt a növekedés motorja. E hajtóerő nélkül a növekedési ütem ebben a két gazdaságban "kiábrándító" lesz a következő évben - jósolták a Capital Economics londoni felzárkózó piaci elemzői. Más nagy citybeli házak is jósolják a magyar gazdaság növekedési ütemének lassulását.

 

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői előző nap kiadott tanulmányukban közölték, hogy a svájci frank erősödése, az emiatt óvatos háztartások, valamint a GDP-érték 3 százalékának megfelelő, 2013-ig esedékes államháztartási szigorító intézkedések együttes figyelembevételével "igazoltnak" látják a jövő évi magyar gazdasági növekedésről alkotott "negatív" nézetüket. A ház mindezek alapján 2012-ben 2 százalékra lassuló magyarországi gazdasági növekedést jósolt az idei évre általa várt 2,6 százalék után. A Morgan Stanley londoni elemzőinek saját számításai szerint hat százalékpontos hitelkamat-emelésnek megfelelő hatást gyakorol a magyar devizahiteles háztartások fogyasztására a svájci frank 2008 óta bekövetkezett erősödése.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés