CoolPolitika.hu

Lányok nélküli jövő vár Indiára – ahol teher a nő

2008  //  Jún  //  26  //  coolpolitika

Lányok nélküli jövő vár Indiára – ahol teher a nőA lánycsecsemők minden idők legalacsonyabb élve születési rátáját mutatták ki Indiában - hívta fel a figyelmet az ActionAid brit jótékonysági szervezet. Az országban óriási nyomás nehezedik a nőkre, környezetük azt várja tőlük, hogy fiúkat produkáljanak, ugyanis a lányokat sokkal inkább tehernek, mintsem áldásnak tekintik.

Az ActionAid a kanadai Nemzetközi Fejlődési Kutatóközponttal közösen jelentette meg az Eltűnő lányok című dokumentumot, amely szerint növekszik az elvetetett nőnemű magzatok száma, illetve azoké a lánycsecsemőké is, akiket magukra hagynak, s ellátatlanságuk halálhoz vezet.
  
A vizsgálat során hatezer családot faggattak ki öt északnyugat-indiai államban, majd a nemzeti népszámlálási adatokkal végeztek statisztikai összehasonlítást.

 


  
Az öt vizsgált államban a 2001-es népszámlálás óta csökkent a lányoknak fiúkhoz viszonyított aránya, különösen gyors ez a csökkenés a viszonylag virágzó városokban. Míg normális helyzetben minden ezer fiúcsecsemőre 950 kislány újszülött jut, az öt szövetségi állam közül háromban 800. Pandzsáb-államban a magasabb társadalmi osztályokban ezer fiúcsecsemőre mindössze 300 kislány jut - idézi a BBC a jótékonysági szervezet jelentését.
  
A szervezet szerint a jelenségért egyebek közt az ultrahangos vizsgálat elterjedése okolható.
  
Mint a jelentés rámutat, az indiai nőkre óriási nyomás nehezedik, környezetük azt várja tőlük, hogy fiúkat produkáljanak, ugyanis a lányokat a szubkontinensnyi országban sokkal inkább tehernek, mintsem áldásnak tekintik. Ennek megfelelően a családok, az ultrahang segítségével kiderítve születendő gyermekük nemét, lány esetében az abortuszt választják, holott egy 1994-es törvény tiltja a nem szerinti szelektív terhesség-megszakítást.
  
A brit orvosi folyóirat, a Lancet szerint, az elmúlt 20 évben Indiában 10 millió lánymagzatot vetettek el. Az ActionAid rámutatott arra: Indiára szomorú jövő vár, amennyiben azonnal nem vetnek véget a fiuk ily módon történő preferálásának. A szervezet szerint ennek érdekében meg kell szüntetni a nőket sújtó gazdasági és szociális hátrányokat, egyebek közt a hozomány szokását, s a nemek szerepével kapcsolatos sztereotípiákat, amelyek már azelőtt kárhoztatják a lányokat, mielőtt a világra jönnének.

(MTI)
 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés