CoolPolitika.hu

Lakókocsival akar miniszterelnök lenni

2012  //  Sze  //  13  //  MTI

Lakókocsival akar miniszterelnök lenniLakókocsival járja be Olaszországot a miniszterelnök-jelöltségért versenybe szálló Matteo Renzi firenzei polgármester, aki csütörtökön Veronában indította el kampánykörútját.

A kempingekben használt, lehető legegyszerűbb, fehér színű lakókocsival akarja bevenni Itáliát Matteo Renzi, az olasz politika "fenegyereke" - kommentálta a sajtó a 37 éves firenzei polgármester csütörtökön indult választási kampányát. Renzi a következő 75 napban 108 olasz megyét jár be lakókocsival. Az első állomás Verona volt a Toszkánával szomszédos Veneto régióban, de a balközép Demokrata Párt (PD) politikusának kampánya érinteni fogja az őt még kevésbé ismerő dél-olasz városokat is.    A Firenzét 2009 óta vezető politikus a PD párton belüli miniszterelnök-jelölt választásán akar indulni Pierluigi Bersani főtitkárral szemben. Ennek időpontját októberben tűzik ki, de Renzi nem titkolt célja az, hogy Mario Montit váltsa a kormányfői poszton a jövő tavaszi parlamenti választások után.

 

A Most! jelszóval kampányoló Renzi Veronában nemzedékváltást sürgetett az egész olasz politikában: "Kapunyitást a negyven évesek előtt azok részéről, akik évtizedek óta a római parlamentben ülnek" - mondta.    A múltban a balközép miniszterelnök-jelöltjeként Romano Prodi (1995) és Walter Veltroni (2008) is autóbusszal járta be Itáliát, Silvio Berlusconi (2000) pedig tengerjáró hajóval kampányolt.    A Demos közvélemény-kutató e héten közölt felmérése szerint Mario Monti után Renzi a legnépszerűbb olasz politikus, 42 százalékos támogatottsággal.

 

A sajtó szerint "Barack Obama amerikai elnököt utánzó" Renzi a PD pártlogója nélkül kampányol, azt hirdetve, hogy számít a Bersaniban csalódott balközép, de a Berlusconiban csalódott jobbközép szavazók támogatására is.    Berlusconi a maga részéről ismét tengerjáró hajóval kampányolna. Szeptember 15-én Velencéből indult volna kampánykörútra, de elhalasztotta, miután a velenceiek erre a napra tüntetést hirdettek meg a lagúnákra behajózó tengerjárók ellen.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés