CoolPolitika.hu

Küszöbön áll a General Motors elleni csődeljárás

2009  //  Máj  //  23  //  MTI

Küszöbön áll a General Motors elleni csődeljárásKüszöbön áll a legnagyobb amerikai autógyár, a General Motors elleni csődeljárás - írta a pénteki The Washington Post.

A lap úgy értesült, hogy az Obama-kormány csődvédelmi eljárás során akarja átszervezni a detroiti cég működését; a csődvédelmi kérelmet akár már a jövő héten vagy június első hetében benyújthatják. A GM átalakításával kapcsolatos terveket ismerő, névtelenséget kérő források szerint a kormány az eddigi 15 milliárd dollárnyi szövetségi kölcsönön túl további közel 30 milliárd dollárt szeretne a vállalatba pumpálni, hogy a kisebb méretben újjáéledő cég versenyképes autógyártóvá váljon.

 

Ugyancsak a jövő héten várható, hogy a harmadik legnagyobb autógyár, a Chrysler ellen korábban indított csődvédelmi eljárást megszüntetik. Elemzők attól tartanak, hogy a GM elleni csődvédelmi eljárás tovagyűrűző hatásaként egy sor beszállító vállalkozás be fog dőlni. Az Obama-kormány már korábban jelezte, hogy legalább 50 százalékos tulajdonrészt kíván szerezni az átszervezés utáni GM-ben. Minden bizonnyal megszerzi igazgatótanácsi tagok kinevezésének jogát, ahogy ez a Chrysler esetében is történt, ahol a 9 tagból 4-et a kormány jelöl.

 

A csődeljárási átszervezés tervezete szerint a GM-ben a The United Auto Workers szakszervezet 39 százalék részesedéshez jutna, cserébe azért, hogy lemond a vállalat 10 milliárd dolláros tartozásáról.Azt még nem tudni, hogy a kanadai kormány mekkora tulajdonhányadhoz jutna. A több kanadai üzemet is működtető GM feltámasztásához 3,5 milliárd dollárt ígért az Egyesült Államok északi szomszédja, ezért cserébe egy igazgatótanácsi helyet kapna.

 

Az Obama-kormány hónapokon át egyeztetett a szakszervezettel, a kereskedőkkel és a hitelezőkkel annak érdekében, hogy az eladósodott autógyárakat csődeljárás nélkül állítsák talpra. Az adminisztráció áprilisban azonban bejelentette, hogy a Chrysler esetében már csak a csődvédelem a járható út, és vélhetően a GM-nél is ilyen döntés születik. Az AHN hírügynökség értékelése szerint a GM elleni csődeljárás destabilizáló hatással lehet a világ legnagyobb gazdaságára.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés