CoolPolitika.hu

Kundera tagad - az irat azonban nem hamis

2008  //  Okt  //  15  //  coolpolitika

Kundera tagad - az irat azonban nem hamisA cseh biztonsági szolgálatok levéltára kizárja, hogy hamisítvány lenne az a levéltári okmány, amelyből a világhírű cseh író, Milan Kundera állítólagos besúgására vonatkozó értesülés származik.

(Milan Kundera Fotó: MTI)

Erre utal az a nyilatkozat, amelyet a CTK-nak adott Jiri Reichl, a totalitárius rendszerek tanulmányozására alapított Nemzeti Emlékezet Intézetének (USTR) szóvivője. A biztonsági szolgálatok levéltára, amely az USTR alárendeltségében dolgozik, nem nyilatkozott azoknak az adatoknak a megbízhatóságáról és értelmezéséről, amelyet az okmány tartalmaz.

Kundera fiatal korában valószínűleg feljelentette a csehszlovák kommunista állambiztonságnak egyik egyetemi kollégiumi lakótársnője barátját, aki a nyugati hírszerzés számára dolgozott. Az érintett fiatalember ezután 14 évet ült a kommunista rendszer börtöneiben. A jelenleg Franciaországban élő író fiatalságának ezen eddig ismeretlen epizódjáról a Respekt című liberális cseh hetilap számolt be hétfői számában.

Kundera a CTK hírügynökségnek nyilatkozva határozottan tagadta, és hazugságnak minősítette a hírt. Kijelentette, hogy az illetőt, akit állítólag feljelentett, nem is ismerte, és a cseh történészek és a hetilap le akarják őt járatni a publikációval.

Az 1950-ben történt eset dokumentumait az USTR egyik történésze találta meg az egykori csehszlovák Állambiztonsági Hivatal levéltárában.

 

(MTI)
 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés