CoolPolitika.hu

Különösen jelentős terrorveszély Franciaországban

2010  //  Sze  //  23  //  MTI

Különösen jelentős terrorveszély FranciaországbanA francia kormány különösen jelentősnek ítéli meg a terrorveszélyt Franciaország területén - erősítette meg szerdán a rendőrség vezetője.

-Nem akarom az embereket ijesztgetni, de megbízható forrásokból komoly jelzéseket kaptunk arról, hogy különösen jelentős a merényletek kockázata - mondta az Europe 1 kereskedelmi rádiónak adott interjúban Frédéric Péchenard. Az országos rendőrfőnök ugyanakkor emlékezetett arra, hogy a terrorfenyegetettség nem új dolog Franciaországban. Jelenleg elsősorban az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat észak-afrikai szárnya, az Iszlám Magreb jelent veszélyt, amely kedden este bejelentette, hogy az ő emberei rabolták el a múlt héten Nigerben a francia állampolgárokat.

 

-A tényeket nem lehet letagadni, július óta tudjuk, hogy az Aqmi (al-Kaida Iszlám Magreb) franciákat próbál meg elrabolni, és ez sajnos néhány napja meg is történt Nigerben. Ez a csoport kifejezetten Franciaországot célozta meg, még akkor is, ha nem személyesen ők jönnek bombákat elhelyezni Franciaországba - tette hozzá. A hét elején a belügyminiszter hangoztatta, hogy "valós" a terrorveszély Franciaországban, s a riadókészültséget megerősítették. Korábban pedig a francia kémelhárítás vezetője több interjúban is azt állította, hogy még soha nem volt olyan nagy a merényletveszély Franciaországban, mint jelenleg.

 

A riadókészültséget múlt pénteken emelték a második legmagasabb szintre Párizsban, miután az algériai titkosszolgálat arról tájékoztatta a francia hatóságokat, hogy egy öngyilkos merénylőnő készül felrobbantani magát a fővárosban. Az Aqmi legfőbb vezetői valamennyien algériai származásúak. A sajtó és a politikusok egy része viszont időközben az a kérdést kezdte feszegetni, hogy a terrorfenyegetettségről szóló sorozatos nyilatkozatokkal vajon nem a közvélemény figyelmének elterelése a kormány célja a franciákat jelenleg foglalkoztató olyan társadalmi kérdésekről, mint például a nyugdíjreform vagy a munkanélküliség.         

 

Dominique de Villepin volt kormányfő, Nicolas Sarkozy államfő legfőbb politikai riválisa a feszültségkeltés stratégiájával vádolta meg kormányt. -A lényeg, hogy meg kell hozni a szükséges intézkedéseket. De semmi értelme pánikot kelteni az egész országban - vélte az ex-miniszterelnök. Axel Poniatowski kormánypárti képviselő pedig azt kérte a kormányzattól, hogy tanúsítson visszafogottságot, amikor a terrorveszélyről beszél nyilvánosan.

 

A baloldali képviselők a pontos információk közlésének hiányát kifogásolták a Franciaországot érintő terrorveszélyről és a Nigerben elrabolt franciák felkutatására kezdeményezett katonai akciókról. A kritikákra válaszul Francois Fillon kormányfő jelezte: "nagyon hamar felveszi a kapcsolatot a képviselőkkel, illetve az illetékes parlamenti bizottságok tagjaival" és tájékoztatja őket minden részletről.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés