CoolPolitika.hu

Külföldi turista nem teheti be a lábát egy kínai múzeumba

2009  //  Ápr  //  30  //  MTI

Külföldi turista nem teheti be a lábát egy kínai múzeumbaA kínai titkosszolgálatok munkáját bemutató kémmúzeum nyílt a kelet-kínai Nankingban. A több mint nyolc évtized hírszerzési eszközeit felvonultató tárlatra külföldieknek tilos a bemenet.

A Csiangszu Tartományi Állambiztonsági Oktatóközpontot, azaz a kémmúzeumot április közepén nyitották meg a nagyközönség előtt. A kínai média beszámolójában a még mindenki számára nyitott kiállítást biztonsági okokra hivatkozva külföldiek nem tekinthetik meg. -Az ilyen kényes, titkosszolgálatokkal kapcsolatos információkat nem akarjuk közszemlére tenni a külföldiek előtt - nyilatkozta a múzeum igazgatója.

 

A csúcstechnológiás - műholdas technológiát és számítógépes hálózatokat használó -titkosszolgálatok korában az igazgató magyarázata kissé furcsának hathat egy olyan tárlaton, ahol négy teremben a kínai biztonsági szolgálatok eszközei 1927-től kezdve láthatók. Ebben az évben szakadt szét a Kuomintang (Nemzeti Párt), és Mao Ce-tung követőivel ekkor indított harcot a kommunista rendszer megteremtése érdekében a nemzeti erők ellen.

 

A vitrinekben egyebek közt töltőtollnak álcázott pisztolyok, mikrofont rejtő zsebszámológépek, telefonok lehallgatáshoz használt eszközök, titkos dokumentumok és azok elrejtésére szolgáló üreges pénzérmék, kártyapaklinak álcázott térképek és ügynökuniformisok láthatók. A Soutch China Morning Post angol nyelvű hongkongi napilap riportere sajtóigazolványának felmutatásával sem jutott tovább a múzeum bejáratánál, ahol fényes réztábla figyelmeztet: belépés csak a Kínai Népköztársaság állampolgárainak. Egy másik tábla a látogatókat a helyes viselkedésre - a köpködés, lökdösődés, kiabálás, dohányzás, és a szemetelés mellőzésére - emlékezteti.

 

Csi úr, a központ bejáratát felügyelő civil ruhás biztonsági őr, aki óvatosságból csak a vezetéknevét volt hajlandó elárulni, elmondta, hogy már volt szerencséje megtekinteni a tárlatot, de nem látott semmi olyat, ami igazán különleges lett volna. A kijáratnál egy vidám hölgycsapatnak végül sikerült egy kis fényt derítenie a rejtélyre. -A terem közepén a földgömb óriási modelljét lehet szemügyre venni, a mennyezeten pedig a csillagos égre hasonlító festmény látható - mondta egy turista.
(MTI)
 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés