CoolPolitika.hu

Kudarc a NATO kivonulási terve

2010  //  Nov  //  22  //  MTI

Kudarc a NATO kivonulási terveA tálibok vasárnap a kudarc jeleként értékelték az Egyesült Államok számára a NATO afganisztáni csapatkivonási tervét, amelyet az észak-atlanti szövetség a hét végén ismertetett lisszaboni csúcstalálkozóján.

A portugál fővárosban szombaton aláírt megegyezés azt mutatja, hogy -Washingtonnak nem sikerült megszereznie a NATO többi tagjától a szükséges mértékű katonai támogatást, vagy a hosszú távú elköteleződést - olvasható a tálibok közleményében. -Ez jó hír az afgánoknak és a szabadság szerelmeseinek a világban, de a kudarc jele az amerikai kormány számára - folytatódott a szélsőségesek levele, amelynek -Az Afganisztáni Iszlám Emirátus válasza a lisszaboni találkozóra címet adták.

 

A NATO vezetői szombaton megegyeztek, hogy a jövő év első felében megkezdik a biztonsági feladatok fokozatos átadását az afgán hadseregnek és rendőrségnek. A folyamat várhatóan 2014-ben fejeződik be, de Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár arról biztosította a kabuli kormányt, hogy a szervezet ezután sem szűnik meg támogatni Afganisztánt. A felkelők újra sürgették a külföldi csapatok azonnali kivonását, s szerintük a 2014-re megállapított határidő "irracionális", mert csak "meghosszabbítja az értelmetlen háborút".

 

A tálibok még szombaton azt válaszolták Rasmussen bejelentésére, hogy "a NATO vereségre van ítélve".    Barack Obama amerikai elnök szombaton azt mondta, hogy a NATO "megtörte a tálibok lendületét". A Fehér Ház egyik tisztségviselője szerint azonban még kemény harcok várnak az afganisztáni nemzetközi haderőben elkötelezett országokra.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés